• ASD lehet örökletes?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Szeretném megkérdezni,hogy az milyen jellegü ASD ami a 7 hónapos unokámnak lehet, ha 1 éves korában katéterrel rendezni tudják, zöreje nincs, és semmiféle panasz nincs. Azért kellett kard.--ra menni, mert unokám édesanyjának /lányomnak/ 6 éves korában 2 lyuk volt a szivén / amit megmütöttek /jobb pitvari sövényhiány és a nagyapjának / férjemnek/ szintén lyuk volt a szivén amit 4O éves korában megmütöttek. Az édesanyja /lányom/32 éves a nagypapa /férjem/ 65 éves és egyiküknek sincs probléma. A lyukas sziv örökölhető? Mivel minden probléma nálunk van - tehát a lányomnál és a férjemnél. De korábban a férjem édesnyja szintén szivproblémába halt meg,de azt nem tudom,hogy a szive lyukas volt-e. A nagyobbik lányom aki most 36 éves nem örökölte és az ő gyerekei sem, Ha a lányom még szül akkor a másik gyerek is örölheti, vagy esetleg ez a gyerek nemétől függ? A lányomnak terhesség alatt nézték a baba szivét de nem találtak semmit.

        WEBBeteg szakértő válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Az ASD öröklődése nem egyértelmű, több faktor is befolyásolhatja, azonban az bizonyos, hogy ASD-s "betegek" egyenesági leszármazottaiban gyakrabban fordul elő ez az eltérés. Lányokban talán valamivel gyakoribb, de az öröklődés nem nemhez kötött. Így előre nem lehet megmondani, a következő gyerkőc örökli-e, vagy sem. Az ASD mindenesetre, ha más fejlődési rendellenesség nem társul hozzá, megfelelő időben kezelve (ha szükséges) nagyon jó életkilátásokkal jár. A katéteres zárás feltétele, hogy ún. secundum típusú legyen az ASD (ilyenkor többé-kevésbé a pitvarok közti sövény közepén helyezkedik el a lyuk), és legyen megfelelő pereme, amire a záróeszköz rá tud illeszkedni. Ez az eszköz egy esernyőre hasonlít, amit ha kinyitnak, zárja a lyukat. A lánya idejében még nem volt elérhető ez a lehetőség, mára azonban széleskörűen elterjedt, biztonságos eljárássá vált.


        WEBBeteg szerkesztőség

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. január 11., 22:49; Megválaszolva: 2011. január 14., 14:55

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés