• Pajzsmirigy-szívritmuszavar

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Az elöző kérdésem és az Ön válasza,csak hogy tudja mivel kapcsolatba írok újra. Tisztelt Webbeteg! A vérképemen kissé megnövekedett a pajzsmirigy működésem.Míg a TSH 0,35-4,00 ig jó,nálam ez 5,34.Már régebb óta éreztem szívritmus zavarokat.Ma voltam ultrahangon,EKG-n,holnap teszik rámn a 24 órás EKG-t.A papíromon a következő van: St.pr: részarányos mellkas,puhasejtes légzéss.Norm.szívhatárok.Rhytmusos szívhangok.Zörej mitr. click. Has puha,betap.hepar,lien nem tap. Végtagok épek EKG: Kp. tengely-állás.PQ=0,16.Keskeny QRS,ST-ie,T-pos. TSH: 5,34 ECHO-CG: JK: 25mm,Ao:24mm,BP:27mm.Háromtasakos,falig nyíló ao.bill. Norm.tág balkamra üreg. DS: 28mm, IVS,HF: 10mm, Prolabáló mitr.bill.A mitr. bill.síkja alatt megjelenő kis regurg látható.Norm.tágasságú jobb szívfél.Hyperkinetikus keringés. Jelzett TI. üregi thrombus,fali mozgás zavar nincs. Lefordítaná nekem számomra is érthetőre?!.Nagyon szépen köszönöm: KisMárta Kedves kérdező! A nyugalmi EKG rendben van. Az ultrahang elején leírt rövidítések a szívüregi átmérőket jelölik (Bal Pitvar, Jobb Kamra, AOrta), valamint a kamrafalat (IVS - septum, kamrák közti sövény, HF- hátsó fal), a mért értékek normálisak. A mitralis billentyűn (ami a bal pitvar és kamra között helyezkedik el) prolapsus látható, ez azt jelenti, h. a billentyű szerkezete lazább, emiatt minden szívösszehúzódáskor a bal pitvarba csapódik. Ez jóindulatú eltérés, UH-s követést igényel. Az eltérés miatt nem is zár megfelelően a billentyű, ezt jelenti a regurgitáció, vagyis egy kis vér visszafolyik a kamrából a pitvarba (normálisan a bill. ezt akadályozza meg). Mivel ez kismértékű, nem kell miatta aggódni, elég gyakori eltérés. A hyperkin. keringés arra utal, hogy gyorsan, hevesen vert a szíve a vizsgálat alatt, ez lehet akár izgalom miatt is. Komoly szervi gond nem látszik, a 24 órás EKG többet árul majd el. Jó lenne látni a T3-T4 eredményeket is, önmagában a magas TSH inkább pajzsmirigy-alulműködésre utalna, bár ritmuszavar előfordulhat ilyen esetben is. A T3 : 3,62, a T4: 1,05.Hétfön megyek a 24 órás EKG eredményéért.Még egy kérdésem is lenne.Voltam az eredményért,ami a következő: 24 órás HOLTER.végig sr. max.fr. 139 min. 44 Elv. 1-1 SVES ill. VES.Paroxysmus,asyst.nem volt.Napközben fokozott sympaticotonia,magasabb szívfr-a látható.Vél: lényeges card.eltérés nem ugazolható.Fokozott sympatikus tonus miatt javasolt reggeli órákban 10mg Betaloc adása.Ez van az eredményemen.Nem kezdtem el a gyógyszer szedését,mert félek 23 évesen ilyen jellegű gyógyszert szedni.De amikor rajtam volt az Ekg egy kétszer érzékeltem a panaszt,ami azóta általában délután 5től kezdődik és míg el nem alszom nem múlik el,és egyre hevesebbnek érzem.Olyat érzek h dobban egy nagyot középen és utána egy kicsit bal oldalt.Mivel pánikbeteg vagyok,nagyon félek minden betegségtől és már sajna kiújult emiatt újra.Mit tanácsol az eredményeket látva?Ha beszedem a gyógyszert elmúlnak ezek a dobbanások?Illetve meddig kell szedni?Segítsen,mert nagyon a betege lettem.Köszönöm szépen.

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! Egy próbát megér, a Betaloc pulzuscsökkentő, így a bedobbanások mellett (amiből a Holter egyébként nem rögzített sokat) a nappal rögzítésre került gyors pulzust is csökkentheti, ill. valamelyest mérsékli a pániktüneteket is. A 10 mg nem túl nagy dózis, remélhetőleg nem okoz fáradékonyságot. Az alacsonyabb fT4 és a kissé magasabb TSH érték miatt érdemes lenne endokrinológussal konzultálni (a pajzsmirigy-alulműködés klinikailag inkább alacsonyabb pulzussal szokott járni, a szakember majd eldönti, igényel-e ez az állapot hormonpótlást, vagy csak időnként kontrollra van szükség).


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 18., 21:10; Megválaszolva: 2010. december 21., 23:20

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés