• Miből áll egy elektrofiziológiai vizsgálat?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktonő!Palpitációs panaszok miatt CARDY EKG-t kaptam, két hétre.Epikrízis:norm sinus ritmus,1 alkalommal,12 hó 8-án panasz,ekkor 2:1-es pitvari tachycardia,160/min,kamrafrekvencia látható a regisztrátumon.Tekintettel a többször előforduló konzekvens panaszokkal járó ritmuszavarra, a doktornőm elektrofiziológiai vizsgálatot kért nekem, jan 18-ra.De én ettől nagyon félek,ugyan ő fel nem világosított engem részletesen,csak annyit mondott,hogy elégetik azt az ingert ami kiváltja nálam a nagyon szapora szivverést,és egy nap múlva mehetek haza.ezzel véglegesen megszüntetik a problémát!De én érdeklődtem néhány embertől és azt mondták ez olyan mint a katéterezés,és hogy fájdalmas vizsgálat!Minden ármütést érez az ember,és utánna is nagyon gyenge leszek a vizsgálat miatt,meg vérrög kialakulás,stb szövődménye is lehet!Kérem önt írja meg nekem ,pontosan hogyan zajlik a vizsgálat,és mennyi ideig tart?Mit fogok közben érezni,és kapok e érzéstelenítőt,v fájdalom csillapítót!attól is félek ha nem csináltatom meg,és attól is ha igen! A szapora szívverés már évek óta fennálló probléma nálam,és egyre sűrűsödik,és ettől már pánikolok folyton,mert sehova sem merek elmenni egyedül!ez sem jó így,de félek a vizsgálattól is!Köszönettel:Szilvia

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves Szilvia! Az elektrofiziológiai vizsgálat valóban egyfajta szívkatéterezés: katétereket vezetnek a szív üregeibe. A beavatkozás helyi érzéstelenítésben történik, vagyis a szúrás helyére kap egy injekciót, utána itt már csak tompa nyomást fog érezni. A katétereket a jobb combtőből vezetik fel, az esetek nagyobbik részében vénán keresztül (a koszorúér-festésnél artériás szúrás történik). Ezek egy része EKG-elektródaként funkcionál, csak a testfelszínen rögzített EKG-hoz képest sokkal precízebb jeleket ad a szív elektromos működéséről. Más részük ingerelni képes a szívet, ezzel megpróbálják kiváltani a ritmuszavart (ez kicsit kellemetlen lehet, de a cél az, hogy a panaszt, szapora szívverést okozó aritmia beinduljon), közben egy elektromos térképet készítenek a szívről, ami alapján megállapítható, honnan indul ki a ritmuszavar. Ez hosszadalmas is lehet - bizonyos ritmuszavarok esetén vannak típusos helyek, ahol ablálva a ritmuszavar megszűnik, más fajtáknál tovább kell keresgélni. Ha megvan az aritmiáért felelős góc/ingerpálya, akkor következik az abláció, szintén egyfajta katéterrel. Ez, főleg, ha a szívbe szájazó vénák környékén történik az "égetés", kellemetlen, égő-szorító érzéssel is társulhat, de ezt mindenki másképp éli meg, van, aki szinte meg sem érzi, mások fájdalomról számolnak be. Ez az érzés közvetlenül nem iktatható ki, nehezebb befolyásolni, de a vizsgálat alatt adott nyugtató segíteni szokott. Összességében, ha ennyire zavaróak a panaszok, gondot okoznak a mindennapi életben is, akkor érdemes bevállalni a beavatkozást, mert a sikerarány elég jó szokott lenni.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2010. december 18., 18:43; Megválaszolva: 2010. december 21., 22:18

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés