Magas pulzus kocogásnál

Tisztel Doktor nő/úr! A következő kérédéssel fordulok Önhöz: kocogásnál (1 kör a Margitszigeten) a pulzusom hamar 170 fölé megy és a végefelé még akár a 190-et is eléri. A szokásos fáradságon kivül semmilyen negatív dolgot (szédülés, fájdalom) nem szoktam tapasztalni. Súlyzós edzéseket is szoktam végezni ill. kerékpározni, de ekkor 145 fölé nem nagyon megy a pulzusom. További infók rólam: 190 cm, 102 kg, hobby szintű sportolás (konditerem, kerékpár) 17 éves korom óta, kocogás 5 éve, nem dohányzok, nem iszok alkoholt, vérnyomásom 125/75. Továbbá 1 évvel ezelőtt a mellkasomban lévő fájdalom miatti kivizsgálásnál derült ki, hogy van egy kis mitrális regurgitatio-m, a terheléses EKG rendben volt (MET 9) , ill a vér és vizelet kreatinin szintem is magasabb (135 majd 118 mikromol/L) , több nefrológiai rendelésen is voltam (volt ahol biopsziát volt ahol folyamatos monitorozást javasoltak) . Vajon miért csak a kocogásnál emelkedik a pulzusom a max környékére, egészséges-e ez, mit javasol? Válaszát előre is köszönöm. Üdvözlettel: Kovács Gábor (a pulzusmérő órám az EKG alatt is rajtam volt, 1-2 bpm különbséggel mért, tehát jól működik)

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Bene Orsolya válasza szívbetegség témában

Kedves kérdező!

Elnézést a késői válaszért.

A pulzusszám valamelyest magasabb lesz kocogás során, mint kerékpározásnál, mivel ilyenkor nagyobb tömeget, több izomcsoportot kell megmozgatni (míg biciklinél a test egy része alá van támasztva) . Ennek ellenére, nehéz megmondani, miért ugrik meg ennyire a pulzusszám a futóedések alatt. Általában állóképesség javítására a max. pulzus 75-85%-át szokták javasolni, ami az Ön esetében inkább 150-160/perces pulzust jelent, e feletti pulzussal már nem olyan "gazdaságos" a mozgás, bár erről sportorvos lehet, hogy jobban tudna nyilatkozni. Lehet, hogy érdemes lenne futópados terhelést nézni, vagy Holterrel futni (bár kérdéses, mennyire lesz ez esetleg a mozgás okozta műtermékek miatt értékelhető) , hogy lássuk, nem indul-e be valamilyen ritmuszavar a kocogás hatására, bár panaszok nem nagyon társulnak ehhez a pulzusszámhoz, és lehet, hogy csak az edzésterven kell változtatni.

Kérdés: 2010. december 10., 11:04; Megválaszolva: 2011. január 11., 16:48
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...