Tachycardia miatt ilyen magas állandóan a pulzusom?

Tisztelt DoktorÚr/Nő!

17 éves lány vagyok, 164 cm magas, és 55 kg. Rendszeresen sportolok 2 éves korom óta. Heti több edzésem van, úszom és itthon is nagyon odafigyelünk a helyes táplálkozásra és az egészséges életre. Mégis azzal a problémával fordulok magához, hogy tavaly megvizsgáltak, mert mindig magas volt a pulzusom. Ezt én is éreztem, emiatt sokszor rosszul éreztem magamat. Ismerős kardiológus vizsgálat meg EKG-val, akkor azt nézték, hogy nem szűkek-e az erek a szívemnél. Nem találtak semmi eltérőt. Azóta is a szívverésem teljesen nyugalmi állapotban, például fekvőhelyzetben is 90/ min. fölött mozog. Ebben a nagy melegben már nagyon rosszul éreztem magam, sokszor úgy éreztem, hogy kiugrik a szívem a helyéről és, hogy "kihagy" néhányat vagy esetleg elkezd más ütemben verni, ilyenkor úgy érzem az ájulás kerülget és megszédülök. Ezért édesanyám tanácsára felkerestük a háziorvost, aki beutalt vérvételre, hasi ultrahangra, szemészetre és kardiológiára. A háziorvos megmérte akkor a vérnyomásom és ezt írta a beutalóra: Nyugalomban is jelentkező tachycardia, palpitatio, RR: 126/92 Hgmm, p: 102/ min. A doktornő azt mondta, hogy őt inkább a per érték aggasztja nagyon, mert az magas. Sokat olvastam róla az interneten és ott például azt találtam, hogy sporttal lehet rajta segíteni, de hát ennél többet már nem tudok sportolni, mellesleg edzések alatt is mindig rosszul leszek. Ilyenkor mi a teendő?, Hogyan tudnék valahogy enyhíteni a rosszul léteimen? A doktornő azt mondta, hogy valószínű beállítanak majd valami béta blokkolóra. Ez, hogyan történik? Meg egyáltálán a szemfenék vizsgálat meg a többi...? Kicsit tartok ezektől a dolgoktól.

Válaszát előre is köszönöm!

WEBBeteg szakértő válasza pulzus témában

Kedves kérdező! Érdemes lenne megvárni a vizsgálatokat, nélkülük nehéz bármit is mondani. Fiatal nőknél egyébként is gyakori a labilisabb vegetatív idegrendszer (ez szabályozza a szervek működését, a vérnyomást), de ki kellene zárni egyéb okokat is: vérszegénységet, gyulladást, pajzsmirigy-túlműködést (ezek vérvétellel vizsgálhatók), szívbetegséget (a kardiológiai vizsgálat során biztosan történik szívultrahang is) . A vérnyomás lehetett izgalomtól, az ún. fehérköpeny-jelenségtől is magasabb, ez még nem jelenti azt, hogy hypertoniás, jó lenne otthon is méregetni, ha megoldható. A pulzusszám megítélésére sem alkalmas egyetlen EKG, 24 órás készülékkel (Holter) jobban látható, tényleg magas-e, éjjel visszacsökken-e normális értékre, vannak-e melléütések, extraszisztolék (a kihagyások hátterében ez is állhat, többnyire ártalmatlan jelenség), asport közbeni rosszulétet terheléses EKG-val lehet reprodukálni Lehet, hogy nincs a háttérben kimutatható ok, ilyenkor indokolatlan szinusztachicardiáról van szó, mely szintén gyakori fiatal nőknél. Kezelésére sportot lehet javasolni (jelen esetben ez nem csökkentette a pulzusszámot), panaszok esetén a béta-blokkoló kezelés a következő lépés. Ez egy pulzuscsökkentő tulajdonsággal rendelkező gyógyszer, valószínűleg kisebb dózissal kezdve adja majd a kezelőorvos, az adagot fokozatosan lehet emelni. A gyógyszer csökkenti a vérnyomást is, lehet, hogy átmenetileg gyengeséget is okoz, de remélhetőleg a szapora szívdobogásérzés megszűnik tőle. A szemfenékvizsgálat miatt ne izguljon, valószínűleg nem lesz eltérés, a háziorvos a vérnyomás miatt kérhette a vizsgálatot.Üdvözlettel.

Megválaszolva: 2009. július 23.

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Lisonorm 20/5mg
Tisztelt Doktor úr/nő Következő a problémám. Mikor mérem a vérnyomásom a pulzusom össze vissza ver. Mikor szívveréssre pityog a mérő állandóan azt látom meg...
Vernyomas
Kedves Doktor Nő/Úr. Azt szeretném kérdezni nekem nyugalmi állapotban a vérnyomásom 100/60 átlagban a pulzusom pedig 70-80. Enyhe séta után a vérnyomásom...
Alacsony pulzus este
Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam magas vérnyomás betegséget, már az elejétől kezdve Valsartan-t szedek rá. Tavaly...
Látszódik a pulzus lüktetése
Tisztelt Doktornő/ur! Miért látszik a csuklóm belsején a pulzis lüktezése és a nyakamom is? Ránézek és erősen látszik. Szabad szemmel megtudnám számolni. Még a...
Alacsony pulzus
Üdvözlöm! A pulzusom egyre gyakrabban leesik 60 alá. Szív ultrahangon nem találtak eltérést. Szédülök, fehér foltok jelennek meg, gyengeség. Szeretném...
Pulzus a kézfejen
Létezik-e, hogy kitapintható a pulzusom a jobb KÉZFEJEMEN is? Érezhető és szabad szemmel látható is. Létezik ilyen, vagy ijedjek meg?