Tachycardia miatt ilyen magas állandóan a pulzusom?

Tisztelt DoktorÚr/Nő!

17 éves lány vagyok, 164 cm magas, és 55 kg. Rendszeresen sportolok 2 éves korom óta. Heti több edzésem van, úszom és itthon is nagyon odafigyelünk a helyes táplálkozásra és az egészséges életre. Mégis azzal a problémával fordulok magához, hogy tavaly megvizsgáltak, mert mindig magas volt a pulzusom. Ezt én is éreztem, emiatt sokszor rosszul éreztem magamat. Ismerős kardiológus vizsgálat meg EKG-val, akkor azt nézték, hogy nem szűkek-e az erek a szívemnél. Nem találtak semmi eltérőt. Azóta is a szívverésem teljesen nyugalmi állapotban, például fekvőhelyzetben is 90/ min. fölött mozog. Ebben a nagy melegben már nagyon rosszul éreztem magam, sokszor úgy éreztem, hogy kiugrik a szívem a helyéről és, hogy "kihagy" néhányat vagy esetleg elkezd más ütemben verni, ilyenkor úgy érzem az ájulás kerülget és megszédülök. Ezért édesanyám tanácsára felkerestük a háziorvost, aki beutalt vérvételre, hasi ultrahangra, szemészetre és kardiológiára. A háziorvos megmérte akkor a vérnyomásom és ezt írta a beutalóra: Nyugalomban is jelentkező tachycardia, palpitatio, RR: 126/92 Hgmm, p: 102/ min.    A doktornő azt mondta, hogy őt inkább a per érték aggasztja nagyon, mert az magas. Sokat olvastam róla az interneten és ott például azt találtam, hogy sporttal lehet rajta segíteni, de hát ennél többet már nem tudok sportolni, mellesleg edzések alatt is mindig rosszul leszek. Ilyenkor mi a teendő? Hogyan tudnék valahogy enyhíteni a rosszul léteimen? A doktornő azt mondta, hogy valószínű beállítanak majd valami béta blokkolóra. Ez hogyan történik? Meg egyáltálán a szemfenék vizsgálat meg a többi...? Kicsit tartok ezektől a dolgoktól.

Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza pulzus témában

Kedves kérdező!

Érdemes lenne megvárni a vizsgálatokat, nélkülük nehéz bármit is mondani. Fiatal nőknél egyébként is gyakori a labilisabb vegetatív idegrendszer (ez szabályozza a szervek működését, a vérnyomást) , de ki kellene zárni egyéb okokat is: vérszegénységet, gyulladást, pajzsmirigy-túlműködést (ezek vérvétellel vizsgálhatók) , szívbetegséget (a kardiológiai vizsgálat során biztosan történik szívultrahang is) . A vérnyomás lehetett izgalomtól, az ún. fehérköpeny-jelenségtől is magasabb, ez még nem jelenti azt, hogy hypertoniás, jó lenne otthon is méregetni, ha megoldható. A pulzusszám megítélésére sem alkalmas egyetlen EKG, 24 órás készülékkel (Holter) jobban látható, tényleg magas-e, éjjel visszacsökken-e normális értékre, vannak-e melléütések, extraszisztolék (a kihagyások hátterében ez is állhat, többnyire ártalmatlan jelenség) , asport közbeni rosszulétet terheléses EKG-val lehet reprodukálni

Lehet, hogy nincs a háttérben kimutatható ok, ilyenkor indokolatlan szinusztachicardiáról van szó, mely szintén gyakori fiatal nőknél. Kezelésére sportot lehet javasolni (jelen esetben ez nem csökkentette a pulzusszámot) , panaszok esetén a béta-blokkoló kezelés a következő lépés. Ez egy pulzuscsökkentő tulajdonsággal rendelkező gyógyszer, valószínűleg kisebb dózissal kezdve adja majd a kezelőorvos, az adagot fokozatosan lehet emelni. A gyógyszer csökkenti a vérnyomást is, lehet, hogy átmenetileg gyengeséget is okoz, de remélhetőleg a szapora szívdobogásérzés megszűnik tőle. A szemfenékvizsgálat miatt ne izguljon, valószínűleg nem lesz eltérés, a háziorvos a vérnyomás miatt kérhette a vizsgálatot.Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya

Kérdés: 2009. július 23., 15:12; Megválaszolva: 2009. július 23., 15:12
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés