Alacsony pulzus este

Tisztelt Doktor Nő / Doktor Úr! 6 évvel ezelőtt diagnosztizáltak nálam magas vérnyomás betegséget, már az elejétől kezdve Valsartan-t szedek rá. Tavaly szeptemberben folyamatos szédülés tört rám, kéz és mellkas fájdalom kíséretében, sürgősségi osztályon sem az EKG-n, sem a röntgenen kóros eltérést nem láttak. Háziorvosom ekkor beutalt kardiológiára, reumatológiára és neurológiára. Neurológiai eredményeim teljesen negatív eredményt mutattak, kardiológián ugyan nem találtak kóros eltérest, de tovább küldtek szív CT-re, ahol nagyon enyhe fokú koszorúér meszesedést találtak. Reumatológián kiegyenesedett nyaki lordosyst állapítottak meg, a szédülést és a végtagi, mellkasi fájdalmat ezek miatt tapasztalhatom. Ülő munkát végzek és elhízott vagyok, de 3-4 hete bevezettem heti 3-5 alkalom 30-40 perces mozgást, valamint próbálok helyesen étkezni, 6 kg minuszt tudtam eddig elérni. Szintén tavaly szeptembertől kaptam kiegészítésnek Bisoprolol 5mg tablettát, amit először felezve, majd egészben kezdtem el szedni orvosi rendelvényre. Januárban ismét voltam kardiológián, terheléses EKG-n semmi eltérés nem látható. Kb. egy hónapja ismét előjött a szédülésem, illetve alkar és csukló fájdalmam a bal oldalon, illetve a lábfejemben szoktam fájdalmat érezni, szintén bal oldalon. Júniusban tapasztaltam először, hogy este, nyugalomban 60 alá is esik a pulzusom. A kánikula beközeledtével a vérnyomásom is becsúszott 110/60 alá, azóta a Valsartan felezve (80 mg) , a Bisoprololt negyedelve (1.25 mg) szedem. Augusztusban ismét voltam kardiológián, érdekes módon a pulzusom 90 felett volt (EKG megint ok) , holott munkában és otthon nyugalmi helyzetben 60-70 között mozog, 80 fölé csak mozgásra megy. Este viszont továbbra is alacsony, tegnap este 7 órakor 51-et mértem, jelenleg fél Bisoprolol és fél Valsartan mellett. Okozhat bármi problémát ez a pulzus leesés? Lehet ez valamilyen mellékhatása a Bisoprolol tablettának? Válaszát előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza pulzus témában

Kedves Kérdező!

Gratulálok az elért eredményhez, folytassa mindenképpen az elkezdett testsúlycsökkentő- és mozgásprogramot!

Az egészségesebb életmód és a csökkenő testsúly következtében csökkenhet a gyógyszer szükséglet, orvossal megbeszélve csökkenteni kell az adagot, sőt gyógyszer elhagyásra is sor kerülhet ideális (sajnos ritka) esetben. Most, a hűvösebb idő beálltával is változhat a vérnyomás, tehát gyógyszerbeállításnál ezt is figyelembe kell venni. Az adag pontos beállításához javasolt Holter (24 órás EKG-monitorozás) és ABPM (24 órás vérnyomás monitorozás) vizsgálat (esetleg az EKG-t és vérnyomást egyszerre monitorozó Cardiotens vizsgálat) .

Lelet birtokában lehet pontosabb véleményt mondani. (Az orvosnál mért magasabb pulzus egy kis izgulás következménye is lehetett.)

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. augusztus 31., 08:37; Megválaszolva: 2018. szeptember 03., 13:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
ST felkapottság
Sziv ekg ultrahang covid után
Érdeklődés II.
Érdeklődés
Pulzusnyomás II.