• A szívizotóp vizsgálat szívbetegségre utal?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor.Szívizotóp eredményt irok le.Az elkészült vizsgálat metszeti képein a bal kamrai myocardium jó jel zaj viszonnyal ábrázolódott.A bal kamra ürege normális tágasságú.A myocardium vetületében az aktivitás eloszlása egyenetlen az anteroseptalis falfelületen körülírtabb aktivitáscsökkenés figyelhető meg.A korábbi nyugalmi vizsgálat azonos metszeti képeivel összehasonlítva az aktivitás eloszlásában számottevő változás nem következett be.Orvosi vélemény:Tranziens szívizomperfúziós zavar nem igazolható.Az anteroseptalis eltérés elsősorban abszorpciós műterméknek tartható.Jó globális balkamra funkció.Szeretném ezt magyarul megérteni.Üdvözlettel Kati

        WEBBeteg szakértő válasza a SPECT vizsgálat témában

        Kedves kérdező!

        Az SPECT vizsgálat során egy izotópot ("sugárzó anyagot") juttatnak a szervezetbe, melyet a szívizomzat sejtjei felvesznek. Ennek eloszlása egy speciális detektorral, "kamerával" követhető. Mivel a véráram segítségével jut el ez az anyag a szívbe, azon a területen, melynek vérellátása korlátozott (koszorúér-szűkület miatt), nem épül be ez az anyag, ott csökken az aktivitás.

        Az Ön esetében az anteroseptalis területen, azaz a szív elülső falán írtak le némi aktivitás-csökkenést mind a nyugalmi, mind a terheléses felvételen. A vizsgálatot végző úgy ítélte meg, ez leginkább műterméknek felel meg, vagyis nem vérellátási (perfúziós) zavar okozta az aktivitás-csökkenést. Leginkább nőknél fordul elő ilyen eltérés, mivel a mell jelenléte tompítja az izotóp által kibocsájtott sugárzást, és ez hozza létre a felvételen az aktivitáshiányt.

        Összességében a lelet alapján a szív nem tágabb, a kamra összehúzódó képessége, funkciója jó, és nem igazolható keringészavar.
        A leletet kezelőorvosa a többi vizsgálati eredménnyel együtt és a panaszok ismeretében fogja majd értékelni, ennek megfelelően ítéli meg a kezelés szükségességét.

         

        Üdvözlettel: Dr. Bene Orsolya



        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-05-19 21:15:24; Megválaszolva: 2011. október 03., 11:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Tartson velünk az emeletre
        Olajozott fültisztítás
        A ginzeng és ginkgó hatása
      • Infografika és videó
      • Hirdetés