• Idegi

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Kedves Doktornő/Úr! Tegnap voltam kardiológián. Előzményként elmondom, hogy 3 éve pánikbeteg voltam, most már jobb, gyógyszert nem szedek (akkor rövid ideig szedtem Xanaxot), és az extraszisztolé-t akkor vették észre először. Én is érzem, mikor egy-egy (ma már kisebb) pánikroham rám tör (ez ma már inkább csak az orvosi rendelőben jön rám), hogy kalimpál a szívem, egyébként nem.

         

        Csináltak ekg-t ahol a következő eredményre jutottak (persze úgy izgultam, hogy majd kiugrott a szívem:) Statusz: keringése: komp. Cor: ritmusos, zörej nem hallható. RR 154/78, Sat: 99% P:120/min. EKG: 120/min fr SR, kp.allasú R vector, átmenet a V3-4-ben, izoel St-k.poz. T-k, 1-1 ventrikularis ES

        TH: reggel 5 mg Concor, este 1 Xanax SR (azaz nyugodjak meg.)
        Megállapított diag: Supraventrikularis tachicardia

         

        Itthon van vérnyomásmérőm, 110/70 a pulzus 85 körül szokott lenni. Tudom, hogy annyira szorongok, hogy a rendelőben mért érték nem mutat árnyalt képet, pont ezért javasolta a háziorvos, hogy nyugodt körülmények között is lássuk, mennyi. Ön így is javasolná, ezeknek a szereknek a szedését? Mikor pánikbeteg voltam 2005-ben, akkor tényleg jól jött a Xanax, mert az utcára is alig mertem kimenni (de a mostani és ami helyzet már szerencsére csak nagyon kicsit hasonlít egymásra), ma már csak az orvosi rendelőben félek, hogy mondanak valami rosszat.

        30 éves vagyok. Köszönöm, Szilvi

        WEBBeteg szakértő válasza a pánikbetegség témában

        Kedves Szilvi!


        Mind a Xanax, mind a Concor segít a pánikroham, illetve tüneteinek mérséklésében. Amennyiben gyógyszermentesen nincsenek rosszullétek, véleményem szerint nincs szükség a Xanax rendszeres szedésére, de erről egy pszichiáter tudna pontosabb véleményt mondani.
        Elég gyakori, hogy az orvosi rendelőben izgul a beteg, szaporább a pulzusa, magasabb a vérnyomása. Ez utóbbira a későbbiekben azért lesz érdemes odafigyelni, mert „fehérköpeny-hypertoniásoknál” később nagyobb eséllyel alakul ki magasvérnyomás-betegség.
        A kamrai ES-ek (pótütés) előfordulásának néha a szapora, más esetekben a lassú pulzusszám kedvez. Amennyiben a pulzuscsökkentés mellett a panaszokat okozó extrasystolék száma is csökkent, nem érdemes a Concort kihagyni, de ha a nyugalmi szívfrekvencia nem magas, az ES-ek száma alacsony, nincs egyéb szívbetegség, akkor érdemes újra átgondolni, szükség van-e rá. Esetleg egy Holter-EKG felhelyezése segíthet a napközbeni pulzusszám és az extrasystolék számának megítélésében, ez alapján könnyebben lehet dönteni a Concor elhagyásának lehetőségéről.


        Üdvözlettel, Dr. Bene Orsolya


        WEBBeteg Szakértő
        Orvos

         WEBBeteg Szakértő
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2009-01-24 19:58:58; Megválaszolva: 2011. augusztus 26., 10:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: