Ingadozo vernyomas, magas pulzus, edzes ellenere csokkeno teljesitmeny.

Kedves Doktorno, 39 eves vagyok, 183 cm, 78 kg, kb 15-17% testzsir. 17 eves korom ota edzek, fitness, testepites, ma mar csak hobbi szinten. Eloszor 11 evesen tapasztaltam pulzus problemat, amikor -azidotajt- ujdonsagnak szamito mellkaspantokat teszteltek rajtunk. 1 tornatermi kor futasa utan erte el a pulzusom a 210 -et. Sosem voltam szivbetegseggel kezelve, vagy regisztralva. Sosem mentek az allokepessegi sportok, amit mindig probaltam javitani, de az elmult 2 evben rohamosan kezdett romlani a teljesitmenyem es szinte nehany 100 meter kocogas utan elerem a 180 feletti pulzust. Tartok tole, ha ez igy folytatodik, nem erem meg az 50 -et. Az elmult 20-25 evemet attekintve nem erzem "jogosnak", hogy ez velem tortenik. Kerem, ne mondja, hogy menjek orvoshoz, mert Angliaban elek, itt honapokat kell varni es akkor sem lehet orvossal beszelni. Egy polar H9 -elszoktam merni a futasaimat es nehany sulyzos edzest is, ezek kb 2 evre mind megvannak. Van emellett vernyomasmerom, ha valami egyeb eszkozre lenne szuksegem, kerem mondja,mi az, es beszerzem, hogy minel pontosabb diagnozist lehessen felallitani. Hangsulyozom, hogy nem varom, hogy felelosseggel kijelentsen barmilyen diagnozist, csak kerem a meglevo, vagy megszerezheto ertekek alapjan mondjon nekem otleteket. Koszonom a segitseget. Tisztelettel: Laszlo Viktor

Dr. Molnár Dóra válasza Csökkent terhelhetőség témában

Kedves Kérdező!

Sajnos mást mégsem mondhatok: egy részletesebb laboratóriumi vizsgálat ( ion, vesefunkció, májfunkció, vérkép, vércukor, TSH) mindenképpen szükséges lenne első körben. Nemcsak szívbetegség hanem például vérszegénység vagy pajzsmirigy probléma is okozhat ilyen panaszokat.

Amennyiben a laborban nincs érdemi eltérés EKG és szív ultrahang vizsgálat a következő lépés. De először egy EKG.

Mivel már panaszai nem most kezdődtek, ezért mindenképpen kérjen időpontot, mert ha nem is kér, sosem fog orvoshoz jutni, legfeljebb, ha már nagy a baj és mentővel viszik.

Egyébként Magyarországon is kb. 4-5 hónap az állami finanszírozban történő ambuláns kardiológiai szakvizsgálat.

Remélem kicsit tudtam segíteni a tanácsokkal.

Jobbulást kívánok: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. szeptember 27., 19:22 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 28., 08:23
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?