Szívritmuseltérések

Tisztelt Doktor Nő! 18 éves sportos fiatal lány vagyok,komoly betegség nélküli,műtétem sem volt. 58 kg. Életem során pszichés jellegű problémáim voltak. Ez év elején pánikbetegségem alakult ki,melyből úgy érzem Hála az Úrnak kigyógyultam,de kicsit még erősödnöm kell benne. Gyógyszerek: frontin,concor: ha minden jól megy,ez évben véget ér a frontin terápia,jelenleg a csökkentés folyamatban. (reggel napi concor 1,25,és Frontin 0,5 napközben 0,25 este 0,25. Rengeteg kivizsgálásom volt,amelyek közül egy fontosabb leletet csatolok. Kardiológusnál jártam gyermekkorban,eltérés nélkül. Idén újra jártam kardiológusnál új panaszok miatt,abban maradtunk,hogy szedjem a concort pár hónapig,és ha nem javul a helyzet menjek vissza. Az aktualitás a következő: Hullámzó intenzitással tapasztalok extrasystolekat: Érzés szerint a semmiből előjövő beütést,mintha egy boxütés érné a mellkasomat,ez egyéb mellkasi diszkomforttal jár pár másodperc erejéig. Tachykardia: Szapora pulzus naponta többször megjelenik,igen gyakran van szivdobogásérzetem,gyakran ilyenkor szédülök is és nyomás van a fejemben,és ilyenkor nagy levegőt kell vennem,mintha pár mp-ig kifulladnék. Ezek naponta Kb. 5-6x de ez is változó intenzitású. Van olyan nap,amikor nem érzem,de többnyire igen. Reggelente minden napos jelentkezéssel a szapora pulzusra ébredést. Ritkán volt,hogy ezek kombinációja jelentkezett,extra,szapora pulzus,és sorozat extra. A kardiologus vizsgálatok után (vérnyomásmérés,pulzoxymetria,holter ekg,szívultrahang,terheléses ekg,laborvizsgálatok..egyéb: Hogy teljesen egészséges a szívem,azonban egy jóindulatú szívritmuszavart diagnosztizált. Ezeken az érzeteken szeretnék javítani,hogy visszakerülhessek abba az állapotba,amikor még ezen panaszok egyike sem merült fel. A szívritmuseltérések íjesztőek a számomra. Azt is tapasztaltam még,hogy gyakran megszédülök,a szokásosnál jobban. Az állapot nem változott érdemben amióta a kardiológussal konzultáltam,inkább stagnál. Jelen helyzetben szeretnék még további segítséget,útmutatást,tájékoztatást kérni a fentebb leírt helyzet miatt. Lehet ez esetleg a szorongás maradványa? Esetleg tudat alatti? Nem veszélyesek a tünetek semmilyen esetben? akkor sem,ha gyakoriak a panaszok? Mit gondol minderről a Doktor Nő? A kardiológusi vélemény egy részét idézném: "Anamnézis:  pánik-betegség, extra ütések Jelen panaszok: Sokszor érez extra ütéseket. Mellkasi nyomás és szúrást is érez időnként. Az elmúlt hónapokban fokozódott a panasz. Időnként nehezen tud felkelni, mintha valami lefelé húzná, tegnap szédült is. Hozott Holteren relatív gyakori VES és SVES. Laborban emelkedett koleszterinszint, egyéb kórjelző nem volt. CV rizikó: Gyógyszerei: Frontin: (AKKORI SZEDETT ADAG) 2x0,5mg CAVE: nem ismert Allergia: nem ismert Alkohol: negál Koffein: negál Dohányzás: negál Sport: jelenleg nem Status: Kp. fejlett és táplált beteg. Icterus, cyanosis, oedema nincsen. Bőrön néhány naevus látható. Sclera fehér, conjuntiva kp. erezett. Pajzsmirigy mirigyes tapintatú, kóros nyirokcsomó nem tap. Szimmetrikus mellkas, mko. egyenlő rekeszkitérés, puhasejtes alaplégzés. Tiszta, ritmusos szívhangok, zörej nem hallható. Has puha, betapintható. Kóros rezisztencia, nyomásérzékenység nincsen. Máj elérhető, lép nem tapintható. Norm. bélhangok. Gerinc, vesetájék ütögetésre nem érzékeny. Akut organikus idegrendszeri eltérés nem tapasztalható. RR: 124/78Hgmm, pulzus: 80/min" Válaszát,véleményét várom: Tisztelettel: Kiss Sára

Dr. Molnár Dóra válasza Extraszisztolék témában

Tisztelt Kérdező!

A pánikbetegség okozta szorongás még nem szűnt meg teljesen, úgy tűnik.

A Ön által terápia esetleges módosításához javasolt 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) ismétlése a szedett gyógyszer mellett. Még pajzsmirigy betegség, magnézium- és vashiány kizárása is javasolt ilyen panaszok esetén, nem tudom, hogy laborvizsgálat során ezeket ellenőrizték-e. Koffein fogyasztás kerülése javasolt.

Nyugodjon meg, nagy szívbetegség nagy valószínűséggel nincs a leírt leletek alapján.

Jobbulást kívánok:

Tisztelettel: dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. szeptember 25., 14:26 ;Megválaszolva: 2022. szeptember 28., 08:59
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Leszázalékolás
Nyelőcső varicositas
24 órás EKG kiértékelés
Stent és jogosítvány
Lehet-e szívproblémám?