Holter EKG eredmények értelmezése

Tisztelt Doktornő! Jelenleg 27 éves vagyok, közepesen stresszes ülő munkát végzek. Heti 2-3 alkalommal járok sportolni az étrendemet pedig tudatosan állítom össze. Nagyjából 5-6 éve érzékelek mellkasi diszkomfortot / néha egy pontban nyomó fájdalmat a mellkasom bal részétől egész a jobb oldalig bezárólag. Az pontos helye illetve a mivoltja folyamatosan változik, főleg nyugalmi helyzetben jelentkezik és az utóbbi egy évben egy furcsa zsibbadó érzés is társul hozzá, ami főleg a mellkasi részen és a lábaim végén jelentkezik. Ilyenkor természetesen a vérnyomásom is megugrik főleg a félelem faktor miatt. Az évek során több teljes labor, Ekg, terheléses Ekg valamint szívultrahang és tüdő röntgen is készült. Mindegyik lelet negatív. A napokban elmentem egy Holter Ekg vizsgálatra is, aminek az eredményét csatolva is küldöm. Holter szöveges kiértékelés: "A vizsgálat során végig sinus ritrmus, sinus arrhytmia. Érdemi ectopia, signif. bradycardia, pauza nem volt. Signif. ST-eltérés nem volt. A gép által regisztrált asystolia, ütéskimaradás, kamrafibrillatio műtermék, SV tachycardiának érzékelt esemény sinus tachycardia volt. Supraventrikuláris ektópia: viszonylag gyakori SVES ütések és SV tachycardia/paroxizmus ventrikuláris ektópia, pitvarfibrilláció, nem található" Az lenne a kérdésem, hogy a Holter Ekg alapján kardiológiai értelemben van-e ok bármiféle aggodalomra, illetve szükséges-e további teendő? Megtisztelő válaszát előre is köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza gyakori SVES témában

Kedves Kérdező! A leírtak nem utalnak szívbetegségre, vélhetően a stressz hatására extraszisztolék előfordulnak. Megfelelő mennyiségű alvás, a stressz csökkentése, túlzott koffein és alkohol bevitel kerülése, esetleg magnézium tartalmú étrend kiegészítő alkalmazása megpróbálható a panasz enyhítésére. Amennyiben nem javul a panasz, akkor esetleg gyógyszeresen csökkenthető az extraszisztolék száma és az általuk okozott kellemetlen érzés. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. június 02., 15:38; Megválaszolva: 2022. június 03., 15:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szexualis aktus torokfájdalom
Labor értékek elemzés
A kokaint vagy más drogot tovább...
Hasfájást, Szédülés, Ájulás
Bal kar fájdalom