Szív dobbanások,magas pulzus

Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok. Családomba előfordult magas vérnyomás,illetve édesanyámnál billentyű gondok,édesapám infarktusba veszítettük el. Nekem régóta magasabb a pulzusom. Viszont az utóbbi 3 hónapba,érzek bedobannásokat a szívemnél,illetve mint ha pillangók lennének a mellkasomba. Gyakran ilyen dobbanás után köhögnöm kell egyett. Nem mindig jön elő ez a probléma,de egyre sűrűbben, és nagyon ijesztő, zavaró számomra. Illetve néha mellkasi diszkomfort érzet. Nyugalmi EKG rendben volt,illetve szív ultrahangon se láttak semmi eltérést. (Nincs vashiányom, pajzsmirigy is rendben) Magnéziumot kellett szednem,de sajnos nem múltak ezek a dobbanások,fura érzések,és megijedtem. Mert a magas pulzus teljesen más volt,azt nem éreztem,csak ha mozogtam,vagy éjszaka ha feküdtem stb.. Így elmentem egy 24-orás Holter vizsgálatra. Ennek az eredményét e-mailbe kaptam meg: "Min. fr: 60 Max.: 137 Átlag: 93 Jó minőségű ES szegény regisztrátomon végig megőrzött sinusritmus látható. Elvétve 1-1 SVES, 1 VES. Magasabb fokozatú ritmuszavart nem rögzítettünk. Asystolya,kritikus brachycardia nem volt. Kritikus tachycardiát sem rögzítettünk. A pulzusszám az optimálisnál magasabb,napközben gyakori a nem krtikus sinustachycard epizód." Sajnos a kardiologusomhoz 3 hónap múlva megyek vissza,és nem teljesen igazodok ki az eredményen. Szeretném megkérdezni a Doktornőtől,hogy mit jelent az hogy "ES szegényen" Illetve hogy az SVES és VES mit jelent? Ilyen mindenkinek van,egészségesnél szívnél is? Vagy ez okozhatja a panaszaim? Szükséges kezelni,vagy ez természetes folyamat? Káros szenvedélyeim nincsenek,stresszes se vagyok. Illetve,sportolni sportolhatok nem jelent gondot ha túl gyorsan ver a szívem? Elnézést kérem a sok kérdésemért,de jelenleg nem tudok hova fordulni,és szeretném tudni mi a gond. Nagyon szépen köszönöm a válaszát,és a segítségét,kellemes hétvégét és jó egészséget kívánok!

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező! Először is remek hír, hogy az eddigi vizsgálatok (nyugalmi EKG rendben volt,illetve szív ultrahangon sem volt leírás alaján eltérés) nm mutatnak kóros elváltozást.

A Holter vizsgálat során látott ES-k - extraszisztolék- nem sorban jövő szívdobbanást jelölő szakkifejezés. A panaszait ez okozhatja. Lehet pitvari és kamrai eredetű (SVES, VES.) Nincs számottevő mennyiségben a felvételen, ez bárkinél előfordulhat, van aki megérzi, van aki nem. Speciális teendőt ritkán igénbyel, de az Ön esetében nincs erre szükség. A közepes intenzitású sport a szív és érrendszeri egészség szempontjából kifejezetten hasznos. A szaporább alapritmus összefügghet a stresszel, és szorongással is, amit az egészsége miatti aggodalom okoz.

Mozogjon jól esően, éljen egészségesen, aludjon eleget, nyugodtan kivárhatja a konzultációs időpontot.

Üdvözlettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2022. április 08., 18:58; Megválaszolva: 2022. április 10., 17:45
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Extra Systole
Kihagyó szívverés
Szìvritmuszavar
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Szeretnèm segìtsègèt kèrni mert elèggè aggaszt egy probléma. Sajnos már jó pár ève kezdődött. Gyors pulzussal. Meg...
Szívprobléma
Szép napot! Kedves doktornő, tavaly kamrai extrasystolé-t diagnosztizáltak nálam, amire kaptam gyógyszert (Nebilet 5mg minden reggel egy felet kell...
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktor Nő! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok. 2021. február 04-én voltam kardiológiai kivizsgáláson, mert extra dobbanásokat, kihagyásokat...