Edzés után/közben fulladás mellkasi fájdalom

Tisztelt Doktornő! 29 éves férfi vagyok és a panaszom az, hogy gyakran fulladok edzés közben/után és enyhe mellkasi fájdalmat is érzek. Adatok: 29, Férfi, 94kg, 183cm, 127/75 vérnyomás, 8 év dohányzás (1 éve leszokott) , ismert előbetegség nincs, NINCS aktív sportolói múlt. Véreredmények rendben, pajzsmirigy rendellenesség nincs. Korábbi COVID fertőzöttség nincs. Edzés közben gyakran előfordul hogy fulladok (nincs köhögés) , de úgy érzem nem tudok elég oxigént belélegezni. Futás után (rövidtáv, 7km) 2x is előfordult hogy az SPO2 szinten 80% alá esett, ájuldoztam, nem tudtam lábraállni, alig kaptam levegőt több mint egy órán át, kórházba szállítottak, ahol nem állapították meg hogy infarktusom lett volna. Ez 1 éve kezdődött, és azóta egyre rosszabb. Az utóbbi 1 évben fogytam 10 kilót, letettem a dohányzást, rendszeresebben mozgok és jobban étkezek, ennek ellenére az állóképességem rosszabb mint amikor dohányoztam és kövérebb voltam. Voltam terheléses kardiológián ahol 180ig vitték a pulzusom, és a felügyelőorvos azt mondta, hogy nem talált semmi rendelleneset, mindent rendben talált, sőt a letekerelt teljesítmény egész jónak is számít. Voltam ezen kívül tüdővizsgálaton is, ahol azt találták hogy a tüdőkapacitásom is jobb mint az átlag, röntgenen se láttak semmit. Szívultrahangon sem láttak semmi rendelleneset. Mint említettem pánikbeteg vagyok, ami miatt régebben napi szinten jelentkező fulladozós rohamom volt, viszont ezek az utóbbi 7 hónapban megritkultak és csak nagyon ritkán fordul elő (néhány hetente) . Viszont ennek ellenére gyakran érzem hogy kifulladok és lihegek a semmitől, és már szabályosan félek az edzésektől. Gyógyszert még nem szedtem a pánikbetegségre. Ami miatt keresem, hogy ugyan a pánikbetegség miatt gyakran érzem azt hogy "stresszes az alapállapotom" és néha még számítógép előtt is nehézkesebb a levegővétel, a 2 futás utáni összeesésem, és a mostanában is jelentkező edzések alatti fulladozás nem vagyok benne biztos, hogy ez miatt van. Az edzés közbeni fulladozást nem előzi meg "ideges állapot" mint amiket a pánikrohamoknál korábban megelőzte. Valamint az edzés utáni 2 alkalom amikor összeestem semmilyen korábbi pánikrohamra nem hasonlított. Ön szerint érdemes lehet elmenni valamilyen képalkotó vagy egyéb vizsgálatra? Vagy valószínűsíthető, hogy ez csak a pánikbetegségem miatt? Ami még fontos lehet: A dohányzás letettem, viszont nikotinos rágókat rágok 1 éve, nem tudom ennek lehet-e hatása.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza légszomj témában

Kedves Kérdező!

Az ájulás oka nem világos a számomra. Nem ír arról, hogy pontosan milyenek voltak a körülmények. Jó lenne azt is tudni, hogy történt-e szív ultrahang. Amennyiben történt és nincs eltérés, akkor Holter monitorozás javasolt ritmuszavar kizárására. Ha nem történt szív ultrahang, akkor először ezt kellene elvégeztetni. És esetleg valóban szóba jöhet szív MR, ha semmilyen eltérés nincs sehol, lezajlott szívizomgyulladás nyomait lehet vele keresni.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. november 15., 13:03; Megválaszolva: 2021. november 15., 15:20
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Ekg vizsgálata
Tisztelt Doktornő Pánikbeteg vagyok sajnos, ami kardiológiai tüneteket produkál nálam. Voltam kivizsgáláson. Ekg ultrahang labor és terheléses ekg...
Levegő kinyomás
Üdvözlöm! 2 hónapja tartó problémám miatt keretem fel önt.Folyamatos mélylevegőt kell vennem utána pedig 3x vagy 4x a mellkasommal a levegőt...
Véroxigénszint normális?
Tisztelt Doktornő/Doktor úr! Szívbillentyű probléma és asztma miatt van pulzoximéter nálam. Általában 97-99% az orvosnál, de én már napközben...
Szívelégtelenség?
Tisztel Doktornő! 3-4 hónapja voltam külömböző kivizsgálásokon teljes vérkép, szív ultrahang (dopler) 12 elvezetéses EKG (azt hiszem így...
légszomj, nehézlégzés
Tisztelt doktor nő/úr! Mostanában észrevettem, hogy mozgás után légszomj, nehézlégzés tőr rám. Voltam teljes körű kardiológiai vizsgálaton ...