TTF EKG lelet értelmezése

Üdvözlöm! 27 éves, 56 kg vagyok. Az utóbbi hónapokban többször rám szokott törni heves szívdobogás, nehézlégzés, magas pulzus, normál vérnyomás mellett. Koponya CT és MR negatív, légzésfunkció vizsgálat tökéletes, szívultrahang negatív, nyugalmi EKG negatív, terheléses EKG-n a mellkasi elvezetésekben enyhe ST szakasz depressziót találtak, mellkas röntgen negatív, nyaki ultrahang negatív, hasi ultrahang negatív, extra nagy labor negatív. Az utóbbi időben igyekszem többet mozogni... napi 1 óra séta vagy biciklizés. A házi orvosom napi 12,5 mg Betaloc Zok szedését javasolta reggel, illetve 0,125 mg Frontin szedését este. Volt nálam 2 hétig egy TTF EKG készülék, aminek az eredménye: "A küldött EKG-kon sinus ritmus látható tachycard frekvenciatartományban, korai repol jelei mellett. Monotop kamrai ES-ek izoláltan csaknem minden EKG-n előfordultak. A beteg egyszer jelzett szívdobbanás-érzést, az ekkor küldött EKG-n is VES-ek láthatóak izoláltan." A kérdésem az lenne, hogy figyelembe véve a többi leletem... mit jelenthet a terheléses EKG-n mutatott ST szakasz depresszió? Illetve segítsen kérem értelmezni a 2 hetes TTF EKG leletem. Pl.: Mi az a korai repol jelei mellett? Mi lehet a bajom? Érdemes a Betaloc Zokot szednem? Azóta száraz (vörös) a szemem. Válaszát és segítségét előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza leletek értelmezése témában

Tisztelt Kérdező! Az EKG a bőrről származó főként kardiológiai eredetű elektromos jelek összessége. Egyértelmű kóros elváltozásokra pontos szabályok vannak- Az enyhe ST -depresszió nem számít ide- de persze pontosabbat mondani a látott kép, terhelési fokozat, ehhez tartozó pulzus és vérnyomás értékek ismeretében lehetne . A korai repolarizációs eltérést a leírás alapján nem tudom pontosan értelmezni, de ez általában valamelyest fokozhatja a ritmus zavar hajlamot. A kapott gyógyszer ennek kivédésére való. Az észlelt extraütések ( figyelembe véve a szív UH leletet) többnyire ártalmatlanok, csak, aki észre is veszi, kellemetlenséget okozhat. A gyógyszer mellett észlelt szemtünetet a felíró orvosnak említse meg, írhat más gyógyszert esetleg.

Ha a gyógyszer mellett is panaszos kardiológiai szempontból, ritmusambulanciára lehet elmenni - Önhöz közeli egyetemi kardiológiai központban van ilyen rendelés. Beutaló, időpont kérés szükséges.

Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. szeptember 09., 16:09; Megválaszolva: 2021. szeptember 10., 07:45
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
echo és terhelés EKG
Tiszetlt Doktornő! Most kaptam meg a válaszát, melyet köszönök. A leletekkel kapcsolatban a terheléses EKG jelentése érdekelne, mert arról nem...
szívritmus zavar vizsgálati...
Tisztelt Doktornő! Gyors és segítő szándékú válaszát köszönöm, hasznos volt. Utasítása szerint bemásolom a legutóbbi két szívvizsgálat...
Leletek véleményezése
Tisztelt doktornő! Azzal a kéréssel fordulok önhöz hogy édesanyám szívbeteg 17 éves korra óta és mára sok egyéb betegséget is...
Hirtelen szívleállás
Extrasystole vagy ritmuszavar?