Szívritmuszavar

Tisztelt Doktor Nő! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok. 2021. február 04-én voltam kardiológiai kivizsgáláson, mert extra dobbanásokat, kihagyásokat észleltem. A szakorvos megállapította, EKG, szívultrahang segítségével, hogy kamrai extrasystole, és a kéthegyű billentyű prolapsusom van. Terhességem előtt szedtem a Nebiletet, de azt javasolta a kardiológus, hogy mivel kismama vagyok, nem ajánlja, hogy szedjem. Így több magnéziumot javasolt. Illetve most a Dopegytet szedem, terhességi vérnyomásra. Olyan kérdésem lenne, hogy van e okom aggódni ezek miatt, van mikor most is érzem ezeket a bedobbanásokat, vannak olyan időszakok, amikor elég szabálytalanul ver a szívem, a pulzusom pedig 80-100 között mozog. Mit tehetnék ezek ellen? Vagy esetleg most a terhesség is befolyásolhatja? Válaszát előre is köszönöm. Tisztelettel: Nagy Zsófia

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező! Várandós állapotban a 80-100/perc közti pulzus rendben van. Ha ritmustalan, az viszont nem szokványos, de ennek lehet az oka az Ön által említett extraszisztolé. Ez gyakran nem igényel speciális kezelést valóban. Panasz alatt elvégzett EKG hasznos lenne a további teendők megállapításához, esetleg 24 órás EKG monitorozás segítségével lehetne kideríteni hogy, gyógyszeres kezelést igényel-e az extraszisztolia. Szükség esetén létezik kismamáknak adható pulzus szabályozó gyógyszer, ne aggódjon.

Jobbulást kívánok!

Tisztelettel:

Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2021. március 17., 11:08 ;Megválaszolva: 2021. március 18., 12:50
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szív dobbanások,magas pulzus
Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok. Családomba előfordult magas vérnyomás,illetve édesanyámnál billentyű gondok,édesapám infarktusba...
Extra Systole
Kihagyó szívverés
Szìvritmuszavar
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Szeretnèm segìtsègèt kèrni mert elèggè aggaszt egy probléma. Sajnos már jó pár ève kezdődött. Gyors pulzussal. Meg...
Szívprobléma
Szép napot! Kedves doktornő, tavaly kamrai extrasystolé-t diagnosztizáltak nálam, amire kaptam gyógyszert (Nebilet 5mg minden reggel egy felet kell...