Rövid QTc, nagyobb szívbedobbanások

Tisztelt Doktornő/Doktor Úr!Egy sérvműtét után tapasztalt magas pulzusszám és nagyobb szívbedobbanások miatt még az év elején felkerestem egy kardiológust. EKG-t, szívultrahangot, terheléses EKG-t készített, mely utóbbin II., III. aVf elvezetésekben ST depressziót észlelt. Az Uh rendben volt. Mellkas röntgenem rendben volt. Az STd miatt szív CT vizsgálatra küldött, ahol LAD központi harmadban megállapítottak egy izomhidat, ami lumenszűkületet nem okoz. Más eltérést nem tapasztaltak.Ca-score 0.Kardiológusom napi 1/4 Lokren-t javasolt, ezt szedem is azóta.Vásároltam időközben egy Wiwe készüléket, amivel naponta többször is végzek méréseket.Ami a legjellemzőbb, hogy a QTc-m sokszor 350ms alatti.(340 körüli) A pulzusom ugyan normalizálódott, sőt éjszaka az okosórám szerint van hogy 55-re is lecsökken, de most meg a Wiwe méréseim nyugtalanítanak. Illetve ritkábban ugyan, de nagyobb fizikai terhelésnél továbbra is előjönnek a nagyobb bedobbanások. Kérdésem az lenne, hogy ennek az alacsony QTc értéknek lehet-e negatív hatása, ill. szükséges lenne-e bármi egyéb vizsgálat elvégzése még?Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a extraszisztolé témában

Kedves Kérdező! Jó hír, hogy 0 a Ca-score, ez alapján a szívinfarktus kockázata alacsony. A nagyobb bedobbanások nem sorban érkező ütések lehetnek, úgynevezett extraszisztolék. Ezeket többnyire nem szükséges kezelni. A panasz természetéről 24 órás EKG monitorozással (Holter) lehetne többet megtudni, ez alapján lehet dönteni az esetleges terápia módosítás szükségességéről. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. december 22., 18:17; Megválaszolva: 2020. december 23., 22:45
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...