PSVT Gyógyszere

Tisztelt Doktor nő! A feleségemnek az elmúlt hónap elég stresszes volt, mind a munkahelyén, mind a családban, nagyon-nagyon megviselte, hogy váratlanul elhunyt az édesanyja és az iskolában ahol tanít ott sem mennek rendesen a dolgok. Olyan ízig-vérig tanárnő, aki mindent a szívén visel. Az elmúlt 2-3 hétben napi 3-5 órát aludt. Hétfőn - december 14-én - délután egyik pillanatról a másikra 155 lett a pulzusa ás a csak a csornai kórházban tudták "levenni", miután bementünk. Nem szédült, nem volt hányingere, stb. csak a félelem. ( 2020 tavaszán is volt ilyen, akkor is volt ez a probléma, de a stressz elmúlásával a szívprobléma is megszűnt ) Másnap ekmentünk kardiológushoz - Dr. Számtartó Zoltán - aki megvizsgálta, fizikális eltérést nem talált, a diagnózis PSVT, melyet ma dr. Gellér László professzor úr - ekg-t orvosi papírokat megküldtem részére - is megerősített. Számtartó Zoltán doktor úr Nebivolol 5 mg tablettét írt fel - reggel 1/2 - adagban. Emellett a gyógyszer mellett napi 3*1 ( 0,25 mg ) Fronint is kell most szednie a feleségemnek + szed még C, D, Szelén, Cink és magnéziumot B6-tal. Nem dohányzik, nem iszik. Betagent évek óta szed fülzúgás miatt. Kérdéseim a következők: Ez a gyógyszer a PSVT-re jó - Nebivolol - vagy van jobb erre? Összefügghet-e ez a ritmus zavar azzal, hogy most nagy stressz érte a feleségemet és emiatt keveset tud aludni? Tegnap - december 17 - este és éjjel is felgyorsult 4 alkalommal a szíve, de csak pár másodpercre ekkor 80 és 117 közt volt a pulzusa, de ő ugye ezt alpvetően alacsony pulzusa miatt észreveszi és zavarja, aggasztja. Feleségemnek családi "örökségként" alaphelyzetben 52-56/min a pulzusa és viszonylag alacsony a vérnyomása is pedig sokat és tempósan sétálunk, kerékpározunk, röplabdázunk. Várom szíves visszajelzését és tanácsát! Üdvözlettel: Kovács Zsolt ( aggódó férj )

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a szapora szívverés témában

Kedves Kérdező! Önnek igaza van, a stressz, a kialvatlanság a ritmuszavarok megjelenéséhez hozzájárulhatnak. Gyógyszeres kezelésre vonatkozó tanács nem adható vizsgálat nélkül, de nyilván minden szempontot figyelembe véve választotta ezt a terápiát a szakorvos. Az esetlegesen gyakran előforduló ritmuszavar esetén végleges megoldást a Gellér Professzor úr által elvégezhető elektrofiziológiai vizsgálat és beavatkozás adhat, ez a probléma a legtöbb esetben végleg megszüntethető. Az alapvetően alacsony pulzus a sportos életmód következménye is lehet, ez nem baj. A néhány másodpercig, de akár percekig is tartó 100-120/min körüli pulzus miatt nem kell megijedni, ha nem szűnik és gyorsabb is lenne, akkor a múltkori eljáráshoz hasonlóan sürgősségi ellátás keretében a PSVT megszüntetésére van mód. Jobbulást kívánok! Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2020. december 18., 09:43; Megválaszolva: 2020. december 18., 21:28
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...
Ritmuszavar béta-blokkoló
Kedves Doktornő! Az orvosom felírt, hogy szedjek Bisoprolol béta-blokkolót pajzsmirigy alulműködés okozta szívpanaszokra. Már 1 hete szedek 2,5 mg-ot...