• Kihagy a szívem. - Szívritmuszavar?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktornő/Doktor Úr? Már közel három éve pánikbeteg vagyok. Több, mint másfél évig szedtem a Cipralexet és Frontint, amitől jobb lett a közérzetem és elmúltak a rohamok. Sajnos a munkahelyem miatt egy nagyon erős időszakon voltam túl és mivel magamba fojtottam a dühömet és szomorúságomat, így már testi tünetekben nyilvánultak meg ezek az érzések. Tavaly decemberben a pszichiáteremmel megbeszélve abbahagytam a gyógyszerek szedését mert sikerült átlépnek az akkor sérelmeken, viszont a probléma visszatért. Az orvosom azt mondta, hogy ez inkább már generalizált szorongás. Vannak hullámvölgyek, valamikor jobb, valamikor rosszabb. Mostanában az a legnagyobb félelmem, hogy egyszer meghalok, pedig még nagyon fiatal vagyok és ez okozza nálam az újabb tüneteket. A napokban sokszor fájt a gyomrom és bármit ehetek, olyan mint ha sok lenne a savam is. Van, hogy észere veszem, hogy néha hirtelen összeszorul, akkor kihagy a szívem egy ütemet, aztán hirtelen bedobban, ezt néhány percen belül többször is megjátssza. Elég ijesztő érzés. Minden nap éjszakánkét heves szívdobogásra is ébredek, van hogy rosszat álmodom és azért, de ez nem mindig jellemző. Van, hogy ebből kerekedik egy pánikroham mert megijedek. Anyai ágon jellemző a szív és ér rendszeri betegségek, a rokonaim között is vannak olyanok akik közel a negyvenhez, de a harmincas éveiben kaptak szívrohamot. Laborvizsgálatot készítettem a háziorvosom javaslatára, de azt mondta, hogy tökéletes vérképem. A koleszterin szintem egy picit magas (5,4), de éppen csak túllépi a határértéket. Kardiológiai vizsgálatra sajnos csak november végére kaptam időponton. A pszichiáterem szerint és a háziorvosom szerint nincs baj a szívemmel, de ha segít egy kardiológiai kivizsgálás a megnyugtatásom céljából akkor nyugodtan menjek el. Lehet bármi szövődménye annak, hogy néha kihagy a szívem egy-egy ütemet? Ezt okozhatja a stressz is vagy valami komolyabb dolog előszele a ritmustalan szívdobogás? Két hete váltottam fogamzásgátlót is, kombináltról (Jangee) egy hormontartalmúra (Slinda), mert sokszor volt a nyáron aurás migrénem. Okozhat esetleg ez a váltás a gondokat? Segítéségét előre is nagyon szépen köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a extraütések témában

        Kedves Kérdező! A szorongás és pánik miatt megnövekedett stressz hormonszint hozzájárulhat extraszisztolék gyakoribbá válásához- ezt bedobbanásként és kihagyásként is megélheti. Emiatt a szorongás csökkentése lenne elsődleges. A női hormonális változásokat is megérezheti a szervezete valóban. Nem valószínű, hogy szövődménye lesz néhány extraszisztolének, de a kardiológiai vizsgálatig tünet csökkentésre recept nélkül kapható magnézium készítmény megpróbálható az alkalmazási előírásban leírtak szerint szedve. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2020. október 30., 14:24; Megválaszolva: 2020. november 03., 17:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
        Anyukám cukorbeteg, 4-szer ad be inzulint.Hétfőn szívkatéterezésre kell mennünk, mert a szív koszorúerei beszűkültek,nagyon elmeszesedtek.AZT szeretném tudni,hogy reggel beadhatja-e az inzulint és reggelizhet-e vagy éhgyomorra kell mennie.A...
        Tisztelt Doktornő! Állapotom megítélésében szeretném segítségét kérni, rosszullét, elgyengülés után júliusban sürgősségi ellátás keretében kardiológiai vizsgálaton szívelégtelenséget állapítottak meg. Megelőző időszakban...
        Üdvözlöm. Régóta van panaszom. Fekvő helyzetben sohasem éjjel szívdobogás érzésem van rövid ideig tart (néhány össze vissza ütés)de gyakran pár percenként.Ez előtt a tünetek előtt főleg a jobb oldalamra forduláskor ritkán...
        Tisztelt Címzett! Arra kérném tisztelettel, hogy adjon útbaigazítást mi tévő legyek, hova tovább, mire gyanakszik, mit kéne még kivizsgáltatni (Kardiológia? ; Endokrinológia? ; Neurológia? ; vagy egyéb? ). Őszintén, szólva, este már nem...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr? Már közel három éve pánikbeteg vagyok. Több, mint másfél évig szedtem a Cipralexet és Frontint, amitől jobb lett a közérzetem és elmúltak a rohamok. Sajnos a munkahelyem miatt egy nagyon erős időszakon voltam...