• folyamatos extrasystole

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Panaszaim 2019. május végén kezdődtek. Pihenés közben fekvő testhelyzetben félrevert a szívem percenként több alkalommal is ( pulzus kimaradás - erősebb bedobbanás) rosszullét és pulzusszám növekedés nélkül, aznap délután ismét előjött a panasz szintén pihenés közben , másnap reggel is folyamatosan éreztem percenként volt, hogy 3-4 is volt. Háziorvoshoz mentem, EKG nem mutatott semmit, kaptam beutalót kardiológiára. Júliusban kardiológiai vizsgálat, szív ultrahang, nyugalmi EKG, 24 órás Holter ( SVES: 21, VES: 1, egyéb: 0 ), labor. Kardiológus azt mondta, hogy minden rendben van, szedjek magnéziumot, panaszaimat Extrasystole okozza. Magnéziumot július óta naponta szedem ( jelenleg magnosolv 1 tasak délelőtt bevéve ), mellette C-vitamin 500mg, D vitamin 2200NE, Q10 vitamin. A panaszok továbbra sem szűntek meg, van, hogy napokig semmi aztán most augusztus végén jellemzően esténként jön elő, de akkor egész este fennáll és fekvő vagy ülő testhelyzetben van, hogy percenként 4-5 melléütést is tapasztalok, ezeken az estéken lényegében egyáltalán nem tudok aludni ( próbáltam nyugtatót bevenni – rivotril – nem használt ), a panaszok ha felállok vagy sétálok akkor megszűnnek, de amint visszafekszem kezdődik előröl. 33 éves férfi vagyok,172 cm és 67 kg. 1,5 éve alvás zavaraim vannak (3 műszakos munkavégzés miatt feltehetően – amit már abbahagytam), alvásom már éppen kezdett rendeződni, amikor ezek a szív panaszok megjelentek, veleszületett bicuspidalis aortabillentyűm van, amivel 2-3 évente megyek kardiológiai vizsgálatra- panaszmentes. Heti 2-3 alkalommal sportolok, súlyzós edzés (nem kimondottan intenzív, könnyebb súlyok), naponta sétálok, biciklizek rövidebb ideig, nem dohányzom, egyáltalán nem fogyasztok kávét-energiaitalt-teát. Napi szinten vannak refluxos tüneteim. Nem megerőltető ülőmunkát végzek. Próbálok egészségesen táplálkozni. A napokban elmentem magán úton egy újabb kardiológiai kivizsgálásra – fizikális vizsgálat, nyugalmi EKG, szívultrahang szintén minden rendben. Refluxos tüneteimre 3 napja szedek quamatel 40mg-os tablettát. Jövőhéten részt veszek egy terheléses EKG vizsgálaton is. El vagyok keseredve, a pihenés közben előjövő extráktól nem tudok aludni, folyamatosan érzem őket, nem 1-2 bedobbanásról van szó, hanem percenként többről, ami egész éjjel és reggel tart, állva sajnos nem tudok aludni így kipihenni sem tudom magam. Mit tehetnék még? Válaszát előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a extraszisztolé témában

        Kedves Kérdező, tüneteket okozó extraszisztolék esetén lehet gyógyszert is adni, ami csökkentheti a panaszokat. Léteznek eseménymonitorok (többféle), ezzel lehetne rögzíteni a bedobbanások alatti EKG-t, és ettől függően gyógyszeres kezelést indítani. A reflux csökkenése is javíthatja majd a panaszt, egyértelmű magyarázatról nem tudok, de gyakran látjuk, hogy működik. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. augusztus 31., 08:24; Megválaszolva: 2019. szeptember 01., 19:37

      • Kérdések és válaszok a témakörben: