• Non-Compactatio, Bal kamra hyperthrophya, HCM, vele született

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Születési szív probléma végett kérdeznék, ami apai ágról származik, öröklődött, de csak én vagyok az aki ennyire érzi. Közel egy éve volt MRI vizsgálatom, aminek az eredménye: LVEDV: 126 ml, LVESV: 33 ml, LVEF:74 %, Stroke volume: 93 ml, LV mass ED: 129 g, Aorta gyök: 26 mm, Bal pitvar: 45 mm, EDD: 56 mm,ESD:35 mm, IVS: 18 mm, Hátsó fal:14 mm, E/A:0.88/0.52 Leírás: Tágabb bal pitvar, normális tágasságú bal kamra és jobb szívfél. Jó globális bal kamra systolés volumenek. Jó verővolumen. Normál bal kamra izomtömeg. Nem tágabb szívüregek. A septum max. vastagsága 13-14 mm. Falmozgászavar nem látható. Kóros áramlás nem látható. A csúcs, az anterior septum distalis 2/3 - nál, az inferior septum distalis felénél, a lateralis fal distalis felénél a trabecularizáció kifejezett, ez non-compactationak megfelelhet. A septumon a compactatio szakaszosan részleges. Késői típusú kontrasztanyag halmozás nem észlelhető. A doktornő, aki vizsgált azt mondta, ezzel nem kell tovább foglalkozni, készített még egy szív és tüdő CT - t is, amit nem részleteznék mert tökéletes ( meszesedés, billentyű probléma, szűkület, plakk, stb. minden jó), plusz volt egy negatív holter is, elenyésző számú sves mellett ( ezeket újabban sűrűbben érzem is). Sajnos pánik beteg is vagyok, és tudok erről a családi betegségről régóta, évek óta járok szív ultrahangra, MRI és CT viszont csak most volt, mert éreztem jobban a panaszokat. Ezek után megnyugodtam valamelyest, de most a nagy nyári melegben előjöttek megint panaszok, amolyan ritmuszavar, gyorsabb szívverés érzése,szédülgetés, fejfájások,és a vérnyomásom érdekes módon inkább 100-120 körül van azóta, a pulzus is inkább 60-70 közötti, de néha van hogy felugrik 140 - re olyan egy-két órára este a vérnyomás szisztolés értéke, a pulzus akkor is marad 60-70 között. Van hogy ébredéskor érzem az erősebb kalapálást, ez is aggaszt. Legutóbb fűnyírás után 84 volt a pulzusom, de amolyan zavaró,kissé ritmuszavaros érzésű, a vérnyomásom meg 98/55 lett. Szóval inkább lemegy alapból is, meg ha csinálok valami megerőltetőt akkor is. A CT is azért kellett mert a terheléses EKG nem volt igazán jó, de ez betudható az alapbetegségnek a CT eredmény függvényében. Sok tünetem van még ( néha zsibbadás, hasi zűrök,nagy fokú izzadás), de évek óta vizsgálnak minden területen, vérképet is nézetek,sok UH is készült, és semmi különös, ezért a pánik szindróma a diagnózis. Most azért aggódom, mert előjöttek ezek a tünetek, és összekapcsolom a szív problémámmal, olvastam, hogy ez a betegség hirtelen halálhoz, szív elégtelenséghez,szörnyű ritmuszavarokhoz vezethet, akár műtéthez is, miközben egy éve a komplex kivizsgálást követően az orvosom azt mondta ne aggódjak. Valóban nem kellene? Fél-egy év alatt változhatott az eredményem olyan mértékben hogy az veszélyes legyen? Vagy legyek nyugodt? Ilyen eredmény esetében mennyi idő múlva kell újra vizsgálni? Köszönöm hogy elolvasta a problémáimat, a háziorvosom is szív-szakorvos, ismeri a betegségemet, és nem igazán foglalkozik vele, azt mondja ezek a tünetek ezzel járnak, plusz a mostani időjárás sem túl kedvező. Van két 11 éves gyerekem, nem igazán vágyok még a halálra. Az eredmények alapján mit tetszik gondolni, nem vagyok a betegség súlyosabb formájában? Nagyon megköszönném ha a feltett kérdéseimre válaszolna, leírná mit gondol úgy összességében. A problémámra egyébként concort és frontint szedek. Nagyon szépen köszönöm előre is. Tisztelettel: Zoltán

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar témában

        Kedves Kérdező, szerencsére a leírás nem mutat súlyos állapotot- A panaszokra tekintettel 24 órás EKG monitorozás (Holter) javasolt, az eredménytől függően elképzelhető, hogy a szedett gyógyszerek adagolását módosítani kell. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. augusztus 22., 22:47; Megválaszolva: 2019. augusztus 25., 14:42

      • Kérdések és válaszok a témakörben: