• Kamrai extrasystole

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő! 27 éves normál testalkatú (183 cm, 80 kg), rendszeresen sportoló férfi vagyok. Kardiológiai kivizsgáláson 3 hónapja mindent tökéletesen rendben találtak (echo, nyugalmi, terheléses EKG, labor). Kizárólag jelentéktelen mitrális billentyű elégtelenséget állapítottak meg, amivel teendő nincs. Vérnyomásom normális, de fehérköpeny-hipertóniám van. Pulzusom nyugalomban 60-80 között mozog, légzési aritmiám van, ami nem okoz panaszt. Multivitamint, magnéziumot (napi 400mg) rendszeresen szedek. Elég szorongó időszakon megyek keresztül, egy hónapja tapasztalok epigastriális nyomó érzést. A háziorvos helicobacter pylori fertőzést állapított meg, amit a protokoll szerinti antibiotikum kombinációval kezel. Jelenleg 4. napja szedem a gyógyszereket. Panaszom a következő: 2 napja tapasztaltam először extrasystolékat, nyugalomban óránként 3-5, valamint pihenés után felálláskor akár egy percen belül 4-5, mozgás után lepihenéskor szintúgy. Más mindennapi cselekvés közben is érzek néhány extra ütést (lehajolás, evés, ivás, jelentősebb helyváltoztatás ami pulzusemelkedéssel jár). Úgy ítélem meg, hogy napi legfeljebb 100-150-ről van szó, de lehet, így is sokat mondtam. Korábban ilyen panaszom soha nem volt. Rendkívül ijesztő és torokszorító érzés, nem hazudok, ha azt mondom, hogy halálfélelem fog el. Nagyfokú szorongást, pánik közeli állapotokat tapasztalok. Ennek ellenére más tünettel nem jár szerencsére, gondolok itt jelentős mellkasi fájdalomra, légszomjra stb. Testmozgás közben, magasabb pulzus mellett eddig nem tapasztaltam extrát. Okostelefonhoz csatlakoztatható 2 elvezetéses EKG-vel (ami meglepően szép felvételt készít) kamrai eredetűnek ítélem meg az extrákat (extrát megelőző p hullám nem látható). Pitvarfibrillációra utaló jel nincs, az extrákon kívül a szívverés ritmusos, az EKG görbe normális. Hozzá kell tenni, hogy a h.pylori által okozott krónikus gastritis meglehetősen legyengítette a szervezetemet, jelentősen fogytam, edzeni sajnos nem tudok és nem is kívánok, étvágyam sincs. A kérdésem az lenne, hogy ilyen mennyiségű, ilyen tulajdonságú kamrai extrák mekkora veszélyt jelentenek? A krónikus gastritis állhat a panaszok hátterében? Ha nem, akkor vajon mi? A háziorvos nem készített ekg-t, valószínűleg amúgy sem tudta volna elcsípni az extrákat olyan rövid idő alatt. Megnyugtatott, hogy ne aggódjak és ne foglalkozzak vele, a hidegfrontra fogta. Érdemes ezzel foglalkozni 24 órás holter monitorozás keretében? (csatolva küldöm egy nyugalomban elcsípett extra EKG képét.) Nagyon köszönöm megtisztelő válaszát!

        Dr. Molnár Dóra válasza a extraszisztolé témában

        Kedves Kérdező! A csatolás nem sikerült, sajnos. 1-1 extraszisztoléja bárkinek lehet, ez még önmagában nem baj. Valóban 24 órás EKG monitorozásra lenne szükség a további teendők elbírálásra. A magnéziumot ne a többi gyógyszerrel együtt vegye be, mivel azok gátolhatják a felszívódását, hanem néhány órával később. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. július 09., 13:23; Megválaszolva: 2019. július 14., 20:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: