• Magas pulzus, bétablokkoló

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves Doktor Úr/Nő! 23 éves lány vagyok, és nemrégiben voltam kardiolóián vizsgálaton olyan tünetek miatt mint szapora szívverés, stressz, mellkasi diszkomfort stb. Terhelés során azonban sosem jelentkeztek panaszok. Szívultrahang megállapított egy enyhe mitralis prolapsust és 24 órás Holter készüléket is kaptam, ahol az eredmények mutatták hogy enyhe hajlam van tachycardiára. Az orvos megnyugtatott és én is megnyugodtam, mert mondta hogy nem vagyok sem beteg sem olyan elváltozás nincs ami aggodalomra adhat okot, azonban felírt nekem betaloc 10mg-ot amiből de. egy negyedet és du. Is egy negyedet kell bevennem. Őszintén (bár nem értek hozzá) a kis adag alapján azt gondolom,hogy az orvos is tudja hogy inkább a magas pulzus pszichésen történik, és magamat ismerve pontosan tudom, hogy ez így van - érzelmi/izgalmi/stressz alapon van mindig. Gyakran mérem a pulzusom és itthon nyugalmi állapotban 70-80 közé esik, éjszaka pedig 57-60, ébredés után 70. Amikor a Holter készülék rajtam volt természetesen ezek az értékek sokkal magasabbak voltak (95-100-110) ami okot adhat a bétablokkolóra. Azonban bizonytalan vagyok, hogy érdemes-e ezt a kis adagot is-e szednem hiszen tényleg akkor megy fel a pulzusom ha tudom hogy mérik vagy én figyelem. Emellett egy dolog miatt vagyok bizonytalan: ha találkozom barátokkal, elutazom v. ismét valami stressz (pozitív stressz is beletartozik) történik akkor tényleg 130-140re is felugrik a pulzus amikor elhagyom a lakást, majd később lemegy 90-100ra. Azonban mihely hazaérek ez ismét 80-70 tartomány lesz. Elég érzékeny/érzelmes vagyok, így tudom hogy ilyen alapon tud felugrani. Jelenleg nem sportolok, viszony nem dohányzom alkoholt mértékkel fogyasztok (leginkább akkor is bor alapú italt.) Idén végeztem mesterszakon és idén külföldre költözöm így elég sok pszichésen megterhelő esemény történt velem az elmúlt időszakban (és még fog is.) Azonban nem tudom kell-e erre Betaloc. Elnézést a hosszú üzenetért. Köszönöm válaszát.

        Dr. Molnár Dóra válasza a szapora szívverés témában

        Kedves Kérdező! A Betaloc olyan kicsi adagú, hogy valóban megpróbálhatja elhagyni. Amennyiben a jelen nehéz helyzettel nem tud megbirkózni, pszichológus segítsége szóba jön. A sport nagyon hasznos lenne a napi stressz levezetésében, jó lenne, ha megtalálná a módját, hogy illeszthetné bele az életébe. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2019. július 07., 08:39; Megválaszolva: 2019. július 14., 20:31

      • Kérdések és válaszok a témakörben: