• Bokaduzzanat az egyik lábon

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Férjem 64 éves, és 15 éve kezelik magas vérnyomással. A rendszeres gyógyszerszedés mellett vérnyomása és pulzusa normális, (115-130/75-85 közötti hgm., pulzus: 70-75/perc közötti.) Rendszeresen mozog, kertészkedik, barkácsol, igazán nem egy helyben ülő életmódot folytat. Kb. 1 hónapja a bal bokája nagyon beduzzadt, a duzzanat kiterjed az alsó lábszárra és a lábfejre is. Fájdalma nincs, csak feszülést érez a nagyfokú duzzanattól. Háziorvosunktól vénás ultrahangra kapott beutalót, ahol megállapították, hogy trombózisa nincs. Ekkor háziorvosunk vízhajtó szedését írta fel, minden másnap 1 szemet kell bevennie, de a duzzanat egyáltalán nem lappad. Kérdésünkre, hogy mikorra várható javulás, azt a választ kaptuk, hogy majd a hideg beálltával, mert ez a melegtől van, és nem lehet ellene mit tenni. (Megjegyzem, a lakásunk klímás, és a hőségben általában a hűvös lakásban tartózkodunk.) Próbálkoztunk napokon keresztül felpóckolással és hideg vizes borogatással is, de ez sem segített. Engem nagyon nyugtalanít ez az állapot, félek, hogy komolyabb a probléma, ezért abban kérem segítségüket, hogy valóban csak a kinti meleg miatt beduzzadhat így a láb? És csak az egyik? Ha alaposabban szeretnénk utána járni mi okozhatja ezt az állapotot, hová forduljunk, melyik szakterület foglalkozik ilyen problémával? Válaszukat előre is köszönöm! Tisztelettel és üdvözlettel, Erzsébet

        Dr. Molnár Dóra válasza a bokaduzzanat témában

        Kedves Kérdező! Valóban gyakoribb a mindkét alsó végtagot érintő ödéma, ezt vese vagy szívbetegség, esetleg gyógyszermellékhatás, de kétoldali visszér vagy nyirokkeringési zavar is okozhatja. A vénás és nyikrokrendszer zavara azonban nem szükségszerűen szimmetrikus, lehet egyoldali is. Angiológiai vizsgálat segíthet ennek megállapításában. Lábfej és bokadagadás hátterében állhat még ortopédiai probléma is, ez többnyire szintén nem szimmetrikus. Ha angiológiai vizsgálat nem mutat eltérést, akkor ortopédiai vizsgálat is javasolt. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. június 26., 08:51; Megválaszolva: 2019. június 30., 15:22

      • Kérdések és válaszok a témakörben: