• Jól működő szív?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 26 éves férfi vagyok. Két éve vannak pánikrohamaim, amik tavaly december óta gyakoribakká is váltak. Február 20.-a óta szerencsére nem volt, mert kezeltetem. Azonban a szorongásom kissé lassabban enyhül. A kérdésem ezzel kapcsolatban az, hogy (bár voltam orvosnál, EKG vizsgálaton, ahol mindent rendben találtak) a 70 és 85 között ingadozó nyugalmi pulzus normális e? Mármint az ingadozásra gondolok. Amikor érzem, hogy relaxáltabb, gondtalanabb vagyok, akkor 67-75 között van, amikor izgatottabb vagyok, akkor 80-85 között. Feltételezem, ez az adott feltételek mellett "normális". Viszont álló helyzetben 90 és 105 között szokott lenni a pulzus? Ez is betudható a háttérben halványan meglévő szorongásnak? Valamint szoktam kocogni, sétálni. Tegnap 1 órát gyalogoltam viszonylag tempósan. 10-15 km/h lehetett a sebesség. Amikor hazaértem, kissé feszült voltam, ezért megmértem a pulzust. 120 volt. Ez "normális", megintcsak a szorongások függvényében? Nem akarom túldramatizálni a dolgot. Ezek csak számok, s nem akarok erre felépíteni téveszméket, de azért jólesne a véleménye. A vérnyomásom általában (többször mérem egy nap) 100/60 és 110/70 között van. Persze adódott úgy, hogy izgalmi állapotban mértem, akkor 140/76 volt. Kérdésemmel azért fordultam önhöz, mert orvosnál már jártam, de ha nem muszáj, feleslegesen nem szeretnék szívgyógyszert szedni. Emellett nagy ritkán előfordul, hogy nyugalmi helyzetben is felmegy fokozatosan a pulzus, persze rágondolok (talán ez idézi elő?)75-ről 100-ra talán olyan 15 perc alatt. Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Molnár Dóra válasza a pulzusszám témában

        Kedves Kérdező! Az Ön által leírt értékek beleférnek az élettanilag elfogadható tartományba. Felállást követően közvetlenül nem érdemes a pulzus ellenőrizni, inkább pár perccel később, amikor a szervezet alkalmazkodott a testhelyzet változtatáshoz. Egyebekben nem is látom szükségességét a gyakori mérésnek, csak kifejezett panasz esetén mérjen pulzus és vérnyomást. 1 óra futás 10-15km/h sebességgel jó teljesítmény :) Igyon napi 2 liter körüli koffein-, energia- és alkoholmentes folyadékot. A sport folytatása minden szempontból hasznos. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2019. április 10., 10:48; Megválaszolva: 2019. április 15., 15:38

      • Kérdések és válaszok a témakörben: