bajok a szívvel

Kedves DoktorNő/Úr! 20 éves Nő vagyok, 160cm, 48 kg. Körübelül egy hónapja Tunéziából hazaérkezés után bevásárlás közben rosszul lettem: pár percig mély levegővételre szúrt a mellkasom, majd hirtelen szapora lett a pulzusom, majd kiugrott a szívem, enyhén lezsibbadtam. Mentő bevitt a sűrgősségire, ahol készült ekg, teljes vérkép illetve mellkas röntgen. Ezekkel minden rendben volt, hazaküldtek azzal hogy nem ittam eleget. Mivel a panaszok továbbra is jelentkeztek (habár enyhébben): hirtelen jelentkező szapora pulzus, továbbá extra ütéseket is elkezdtem érezni, felkerestem két kardiológust is. Első alkalommal készült nyugalmi ekg, ultrahang, melynek eredménye rendben van, csak annyit ír, hogy a mellső vitorla lazább szerkezetű. Javasolta hogyha továbbra is jelentkeznek a tünetek legyen 24 órás ekg. Így is volt, ezért elmentem egy másik kardiológushoz, ahol felrakták a holtert. Eredménye: PQ 110 ms. 7 SES és sinus tachikardiás epizódok láthatók. Max frekvencia 152/perc. Készült ismét ekg illetve ultrahang. Diagnózis: MPS (másik kardiológus szerint nincs, pedig lehetséges mert a családban is van) , Insuff.valv.pulm.grad.I., Pre-excitatios syndroma susp.. Az orvos javasolta a Talliton 2x6, 25mg tabletta szedését, amit el is kezdtem, a fogamzásgátló tablettát pedig abbahagytam. Már kezdtem volna megbékélni az egésszel, mivel a családban vannak hasonló problémák, és próbáltak megtanítani kezelni, azonban körübelül egy hete a következő történt: nyugalmi helyzetben otthon hirtelen elmelegedtem (ahogy az extra ütéseknél szoktam 1-2 másodpercre) , úgy éreztem hogy körübelül 5 másodpercre megállt a szívem, és mintha a fejem nem kapna elég oxigént, alkarom enyhén zsibbadt, majd jött egy nagyobb ütés aztán a szapora pulzus. Sajnos mivel bepánikoltam nem tudtam kitapintani hogy ténylegesen volt e pulzusom vagy nem. Szaladtam bevenni a gyógyszerem illetve Frontint. Amióta ez történt az elmúlt egy hónapban amúgy is kialakult szorongásom, halálfélelmem erősödött, néha fáj a bal bordám legalsó részénél, furcsa zuborgást érzek alkalmanként mellkas tájékon. Attól tartok, hogy egyszer csak megáll a szívem. Egyébként az 1 hónap alatt számos tünetem volt még: fáradékonyság, végtagfájdalmak, égő érzés a karokban, mellkasnál, hátnál, hónaljfájdalom, hajnali felkelést követő lábremegés, pár másodpercig tartó fejfájás egy-egy bizonyos ponton, a fejem hátsó részének hirtelen elmelegedése. Ezekkel a panaszokkal ideggyógyászhoz fordultam, aki azt mondta hogy szorongásos tünetek, és javasolta hogy forduljak pszichológushoz. Kórelőzményemben veleszületett hydromyelia szerepel a gerincemnél. Pajzsmirigyem vérvizsgálat alapján rendben.Érdekelne a véleménye, mi lehetett az egy héttel ezelőtti panaszom. Mit tehetnék még? próbáltam már természetes dolgokat is: citromfű tea, magnézium+B6, omega3. (Mellkasi fájdalmam alkalmanként van, a szív tájékán, enyhe nyomó/szorító érzés.) Előre is köszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza pulzusszám témában

Kedves Kérdező! A tünet tisztázására 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt, amely megmutatja, hogy pontosan mi történek a panasz alatt. Ha ez nem jár sikerrel, léteznek eseménymonitorok már több szakrendelésen hozzáférhetőek ezek a készülékek. A lényeg: panasz alatti EKG lenne jó a további teendők elbírálásához. Javaslom még, hogy ellenőrizze pár napig naponta többször a test-hőmérsékletét, hogy nincs-e hőemelkedés, vagy láz. Amennyiben ezt észlelne, akkor lehet gyanakodni esetleg az utazás alatt beszerzett kórokozó okozta betegségre is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. augusztus 08., 17:07; Megválaszolva: 2018. augusztus 12., 15:00
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Magasabb pulzus
Tisztelt Dr Nő! Gyermekkorom óta rendszeresen sportolok. Kb másfél éve elkezdtem futni pulzuskontrollal,pulzus pánttal. 4hete észrevettem hogy...
Jól működő szív?
Tisztelt Dr. Molnár Dóra! 26 éves férfi vagyok. Két éve vannak pánikrohamaim, amik tavaly december óta gyakoribakká is váltak. Február 20.-a óta...
Két lepocka közti nyomás szív mr
Tisztelt Doktornő! Az első rosszullét után 2 hétig minden nap éjszaka 10 napközben plusz 2 órát kellet aludnom.Nem választhattam, nehéz légzés...
Normális a pulzusom?
Tisztelt Doktornő! 2 hónapja voltam mindenféle kivizsgáláson voltam szív ultrahangon ott azt mondták minden rendben megjártam a sürgősségit is...
Alacsony pulzus
Kedves Doktornő! Tegnap voltam tüdőszűrésen, ahol megmérték a vérnyomásom is. Értéke 115/68 pulzus 42. A pulzusom mostanában gyakran ilyen...