• bajok a szívvel

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Kedves DoktorNő/Úr! 20 éves Nő vagyok, 160cm, 48 kg. Körübelül egy hónapja Tunéziából hazaérkezés után bevásárlás közben rosszul lettem: pár percig mély levegővételre szúrt a mellkasom, majd hirtelen szapora lett a pulzusom, majd kiugrott a szívem, enyhén lezsibbadtam. Mentő bevitt a sűrgősségire, ahol készült ekg, teljes vérkép illetve mellkas röntgen. Ezekkel minden rendben volt, hazaküldtek azzal hogy nem ittam eleget. Mivel a panaszok továbbra is jelentkeztek (habár enyhébben): hirtelen jelentkező szapora pulzus, továbbá extra ütéseket is elkezdtem érezni, felkerestem két kardiológust is. Első alkalommal készült nyugalmi ekg, ultrahang, melynek eredménye rendben van, csak annyit ír, hogy a mellső vitorla lazább szerkezetű. Javasolta hogyha továbbra is jelentkeznek a tünetek legyen 24 órás ekg. Így is volt, ezért elmentem egy másik kardiológushoz, ahol felrakták a holtert. Eredménye: PQ 110 ms. 7 SES és sinus tachikardiás epizódok láthatók. Max frekvencia 152/perc. Készült ismét ekg illetve ultrahang. Diagnózis: MPS (másik kardiológus szerint nincs, pedig lehetséges mert a családban is van), Insuff.valv.pulm.grad.I., Pre-excitatios syndroma susp.. Az orvos javasolta a Talliton 2x6, 25mg tabletta szedését, amit el is kezdtem, a fogamzásgátló tablettát pedig abbahagytam. Már kezdtem volna megbékélni az egésszel, mivel a családban vannak hasonló problémák, és próbáltak megtanítani kezelni, azonban körübelül egy hete a következő történt: nyugalmi helyzetben otthon hirtelen elmelegedtem (ahogy az extra ütéseknél szoktam 1-2 másodpercre), úgy éreztem hogy körübelül 5 másodpercre megállt a szívem, és mintha a fejem nem kapna elég oxigént, alkarom enyhén zsibbadt, majd jött egy nagyobb ütés aztán a szapora pulzus. Sajnos mivel bepánikoltam nem tudtam kitapintani hogy ténylegesen volt e pulzusom vagy nem. Szaladtam bevenni a gyógyszerem illetve Frontint. Amióta ez történt az elmúlt egy hónapban amúgy is kialakult szorongásom, halálfélelmem erősödött, néha fáj a bal bordám legalsó részénél, furcsa zuborgást érzek alkalmanként mellkas tájékon. Attól tartok, hogy egyszer csak megáll a szívem. Egyébként az 1 hónap alatt számos tünetem volt még: fáradékonyság, végtagfájdalmak, égő érzés a karokban, mellkasnál, hátnál, hónaljfájdalom, hajnali felkelést követő lábremegés, pár másodpercig tartó fejfájás egy-egy bizonyos ponton, a fejem hátsó részének hirtelen elmelegedése. Ezekkel a panaszokkal ideggyógyászhoz fordultam, aki azt mondta hogy szorongásos tünetek, és javasolta hogy forduljak pszichológushoz. Kórelőzményemben veleszületett hydromyelia szerepel a gerincemnél. Pajzsmirigyem vérvizsgálat alapján rendben.Érdekelne a véleménye, mi lehetett az egy héttel ezelőtti panaszom. Mit tehetnék még? próbáltam már természetes dolgokat is: citromfű tea, magnézium+B6, omega3. (Mellkasi fájdalmam alkalmanként van, a szív tájékán, enyhe nyomó/szorító érzés.) Előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a pulzusszám témában

        Kedves Kérdező! A tünet tisztázására 24 órás EKG monitorozás (Holter vizsgálat) javasolt, amely megmutatja, hogy pontosan mi történek a panasz alatt. Ha ez nem jár sikerrel, léteznek eseménymonitorok már több szakrendelésen hozzáférhetőek ezek a készülékek. A lényeg: panasz alatti EKG lenne jó a további teendők elbírálásához. Javaslom még, hogy ellenőrizze pár napig naponta többször a test-hőmérsékletét, hogy nincs-e hőemelkedés, vagy láz. Amennyiben ezt észlelne, akkor lehet gyanakodni esetleg az utazás alatt beszerzett kórokozó okozta betegségre is. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Kérdés: 2018. augusztus 08., 17:07; Megválaszolva: 2018. augusztus 12., 15:00

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Ezek az értékek jók?
        Tisztelt Doktornő! Nemrégiben voltam szívultrahangon, ami után a belgyógyászaton azt mondták, hogy minden rendben van a szívemmel, további teendő nincs. Mikor visszavittem háziorvoshoz a leletet, kérdezte, hogy a rajta szereplő "szervült...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        Allergiás?
        A panaszok ellen védelmet nyújthat az egysejtűek titkos fegyvere.
        Online konzultáció az OncoLogic-nál
        Tehet a hüvelygomba ellen
        A bórsav jótékony hatása hüvelygomba kezelésére már régóta ismert.