Szivritmuszavar

Tisztelt doktornő, azzal a kéréssel fordulok önhöz , hogy lenne olyan kedves elmagyarázni nekem a holter EKG eredmenyemet. Holtet EKG :A report során mindvégig SR látható, 84/min átl. fr.(45-144) A max.fr.idejen is SR van. A reportra jellemző a tachikardia is. 2-3 % arányban jelentkezik monomorf VES, alt. isolaltan, de gyakran bi-, tri-,quadrigeminiakent.Elteve látható SVES. Sign. Asystolia v. ST mozgás nem volt. HRV:a norm alsó határán SDNN 98 ms. Szív UH n is voltam -mitralis billentyű elülső vitorlája myxomatosus, pró lábal, mitralis prolapszus. Alapjáraton egy kicsit izgulok, szorongó agyalo természeten van. Vérnyomásom 120-140/70-80 között van. A szívritmuszavar előzménye egy Febr. elejei sí baleset, ahol nagyon megijedtem, mindkét térdem kicsavarodott ,sokáig így volt h műtét nélkül krónikusan instabilak maradnak, nagyon nehezen dolgoztam ezt föl lelkileg. Mindeközben lakastfelujstas van nálunk és elég sokféle kell figyelnem. A ritmuszavarokat február közepe óta érzem, mintha hosszabb szüneteket hagyna a szivem, nrha nagyokat bedobban, ez van hogy gyakrabban vagy ritkábban. A kérdésem az lenne hogy kell e erre valamilyen gyógyszert szednem, vagy elegendő ha többet relaxalok, legzogyakorlatokkal és emellé valami növényi eredetű nyugtató jellegű tablettát szedek. Előre is köszönöm válaszát ! Üdvözlettel Zita

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a holter témában

Kedves Kérdező! A panaszokat a Holter-vizsgálat során leírt extraszisztolék okozzák. Egyebekben a leírtak alapján annyit tartalmaz a lelet, hogy 45-144/perc között vert a szíve átlagosan 84/perc ütemben, ebben az időben. Az alapritmus normális volt, és változó gyakorisággal voltak láthatóak kamrai eredetű melléütések. Néhány pitvari eredetű melléütés is volt. Ezek nem a szokásos régióban és időben képződő szívdobbanások, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Az extraszisztolékat legtöbbször nem kell speciálisan kezelni. Stressz, kialvatlanság, szorongás, túlzott koffein bevitel is fokozhatja a panaszokat. Sokszor a felsorolt problémák megoldódása után meg is szűnik a panasz. Ha néhány héten belül a fenti nem specifikus terápia mellett nem enyhülnek a panaszok, akkor megfontolandó esetleg gyógyszeres kezelés. Ebben az esetben menjen vissza a kardiológiai szakrendelésre. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2019. március 21., 11:47; Megválaszolva: 2019. március 25., 11:38
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Terheléses ekg
Maszkban kerékpáron végzett terheléses ekg reális eredményt adhat-e.
Szívkatéterezés
SZÍVELÉGTELENSÉG
Szívdobogás
TANÁCS KÉRÉSE