Mit jelent a kamrai fibrilláció?

Tisztelt Doktor Nő/Úr! 24 órás ekg monitorozást végeztek nálam sűrűn jelenkező ritmuszavar miatt. A leletet bemásolnám, ami bevallom, meg is ijesztett egy kicsit. Összes szívciklus:115291, ennek 99, 02%-a normál ütés, Ves:0, 79%. A normál ütések 7, a Ves ütések2, az SVes ütések 2 csoportba sorolhatók. Az Ekg domináns ritmusa szinusz ritmus. Az átlagos szívfrekvencia/30 másodpercenkénti átlagok alapján/24 órára 80/perc, nappal 88/perc, éjjel 66/perc, a reggeli időszakban 83/perc. A maximális szívfrekvencia 32:21 időpontban 145/perc, a minimális szívfrekvencia 29:44 időpontban 58/perc. Asystole/pause 2.5 sec/ nem található. Supraventrikuláris ektópia: viszonylag gyakori SVES ütések és SV tachycardia/paroxizmus. Ventrikuláris ektópia: viszonylag gyakori VES ütések. Az 1 perc alatt előforduló Ves ütések maximális száma: 29 és kamrafibrilláció /1/. ST eltérések:Az ST60 átlagértéke 24 órára stA=0, 04 stB=0, 03, stC=0, 04. A teljes ischaemiás terhelés stA=00:00 stB=00:00 stC=00:00, az ischaemiás események száma: 0 HRV:Átlagos RR távolság 741 ms. A 24 órás HRVti49, ennek alapján a rizikó alacsony, az SDNN 148, ennek alapján a rizikó alacsony. QT maximum: 431 ms /l5:51/ QTc maximum:546 ms /15:51/ Szeretném a véleményét kérni, ebben az esetben mit jelent a kamrai fibrilláció és általában véve mennyire ijesztő ez a lelet. Válaszát köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza a holter vizsgálat témában

Kedves Kérdező! Nem hiszem, hogy valódi kamrafibrilláció lehetett a monitoron, akkor Önt a vizsgálati eredmény ismeretében kórházba kellett volna utalni. Vagy elírás, vagy hibás értelmezés - esetleg gépi értékelés? állhat a háttérben. A pitvari ritmus leírása sem világos. Javaslom, hogy a leletet kiadó orvost kérdezze, bizonyára meg fogja Önt nyugtatni. A nappali 88/perc átlag szívfrekvencia optimális feletti, de korrekt véleményt csak a görbék elemzésével lehetne adni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2014. április 16., 15:50; Megválaszolva: 2014. április 17., 20:48
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés
Vízhajtó szedése
erős szívdobogás
Hirtelen szív halál vagy infarktus...