• alacsony HDL koleszterin szint

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Az éves kivizsgálás során az alábbi vérzsírokra vonatkozó értékeket kaptam: Koleszterin:4, 3mmol/l Triglicerid 0.72mmol/l HDL koleszterin 1, 24mmol/l LDL koleszterin 2, 74mmol/l ezek közül a HDL koleszterin határértéken alulinak van jelölve mivel 1, 3 mmol/l alatti. Minden más eredményem jó, heti 2-3szor sportolok (cardio+saját testsúlyos edzés), sajnos az étrendemre így decemberben nem figyeltem annyira, de a heti 1-2 étkezés rántott csirke mellett minden reggel zabkása reggeli és redukált cukorbevitel van. Mi okozhatja az alacsony "jó" koleszterin szintet? Mire tudok még odafigyelni/kiiktatni? Megjegyezném hogy a menstruációm 2. napján történt a vérvétel és enyhe szőrösödésem (hirsutizmusom) van. Befolyásolhatják ezen eredményt? Milyen irányban érdemes ezt kivizsgálni, mi a teendő? Milyen veszélyei lehetnek? Válaszát előre is köszönöm! Üdvözlettel, Erzsébet

        Dr. Molnár Dóra válasza a koleszterin szint témában

        Kedves Kérdező, ez a HDL koleszterin valóban csak kicsit alacsonyabb. A hormonális változás is okozhat némi ingadozást a menstruációs ciklus különböző napjain. Úgynevezett mediterrán diéta (például tengeri halak fogyasztása, inkább grillezett húsok, olívaolaj használata, pár szem natúr dió, vagy mogyoró, mandula, teljes kiőrlésű pékáru, sok zöldségféle fogyasztása) javíthatja ezt az értéket. Gyógyszeres kezelés emiatt szerencsére nem szükséges. A szőrösödés sokszor alkati, de endokrinológiai kivizsgálással a hormonális eredetű betegségek kizárhatók a panasz hátterében. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. december 23., 22:08; Megválaszolva: 2018. december 27., 11:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben: