• Szív bedobbanás

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő! 40 éves mérnök vagyok, elég stresszes életmódot élek. A panaszom az, hogy néha érzek egyedülálló bedobbanásokat extrákat és utána kicsit hosszabb szünetet már gyermekkorom óta. Enyhe mitralis prolapsusom van. 1, 5 éve voltam kiváncsiságból kardiológiai kivizsgáláson szív UH csináltak és terheléses EKG-t. A doktor Úr mondta, hogy minden eredmény jó. Utóbbi időben sokat érezem az extrákat, utána olvastam az interneten rémtörténeteket és nagyon felidegesítettem magam. Amúgy néha megfoghatatlan szorongás is rám szokott jönni. Aznap éjjel heves szívdobogás tört rám pánikroham és volt olyan, hogy percenkénti kb.4-5 bedobbanást is éreztem nagyon megijedtem bementem az ügyeletre, ott az EGK-n persze egy sem jelentkezett. Mondták, hogy normális az EGK eredmény nyugodjak meg. Kérdésem, hogy idegileg van ez? Vagy azóta valamilyen rejtett szívbetegségem lett? Rendszeresen sportolok, 20 éve konditerembe járok fizikai aktivitáskor sosem érzek ilyet csak mikor feszült vagy izgatott vagyok pl. beszélnem kell sok ember elött. Vérnyomásom 120/80. kondi edzés után is. Nyugalmi pulzusom 70 körül van. Pajzsmirigy hormonok jók. Bár vannak napok mikor egyet sem érzek. Egy átlag embernek naponta hány ilyen extrája lehet? Nem veszélyes? Mikor este egy stresszes munkanap után érzem, edzeni sem merek menni szorongás jön rám. Válaszukat előre is köszönöm!

        Dr. Molnár Dóra válasza a extraszisztolé témában

        Kedves Kérdező! A stressz, szorongás során a szervezet több pontján felszabaduló anyagok a vérnyomást és a pulzust is emelik. A stresszhormonok, egyéni hajlam esetén, az extraszisztololék számát is növelhetik. Ha fizikai terhelésnél nincs panasz, az kifejezetten jó jel. Mivel másfél éve volt kardiológiai vizsgálaton, az aktuális állapot felmérése a panaszok alapján indokolt. Az extraütések száma és minősége is befolyásolja a teendőket, ezért van szükség ismételt 24 órás EKG monitorozásra. Tisztelettel: Dr. Molnára Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2018. december 01., 09:55; Megválaszolva: 2018. december 02., 23:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben: