• Kardiológiai lelet segítség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktornő /Doktor úr! Édesanyám két héttel járt kardiológiai vizsgálaton, mert naponta többször kihagy a szívverése. Az EKG-n látszódott is a kihagyás, így további vizsgálatokra küldték. Hozzá kell tennem, hogy fehér köpeny szindrómája van. A szív ultrahangon az alábbi eredményt kapta: Aorta gyök:28 mm Ao. asc:33 mm. Aorta billentyű szeparáció:18 mm. Bal pitvar 32 mm Jobb kamra:27 mm Septum (ED) csúcsról 12 mm Bal kamra (ED): 37 mm Hátsó fal (ED/ES): mm Falmozgások:jók. Pericardiális folyadék: kóros nincs. Ejekciós frakció: 65% Aorta billentyű:ép. Mitrális billentyű:ép. Aorta v max: 1, 7 m/s. E/A 0, 65/1, 0 DT: - ms Pulmonalis v max 1, 5 m/s Pulmonalis insuff: 0 Mitrális insuff:0 Aorta insuff:0 Tricuspidális insuff: jelzett. Becsült pulmonalis systolés nyomás: Hgmm. VÉLEMÉNY: Tachycardia mellett végzett vizsgálat. Koncentrikus bk hypertrophia. Relax. Zavar. Egyebekben normál lelet. Ezek a kihagyások, ha nyugtatót vesz be majdnem mindig megszűnnek (0, 25 xanax). Kérdésem az lenne, hogy mit jelent az ultrahang lelet, kell-e aggódnunk. Doktor úr szerint egy kicsit vastag a szívizom, de ez nem akkora probléma. Természetesen hiszünk a szaktudásában, de túl aggódó vagyok, ezért kérem az Ön véleményét. Ráadásul a neten sok butasagot is olvastam... Ön szerint lehetséges, hogy a kihagyás idegi alapon van. Nemrég lett nyugdíjas, illetve klimaxolni is nemrég kezdett. Köszönöm előre is válaszát, és elnézését kérem a hosszú levél miatt. Tisztelettel, Zsuzsa

        Dr. Molnár Dóra válasza a szív ultrahang vizsgálat témában

        Kedves Kérdező! A stressz és a hormonális változások hozzájárulhatnak a panaszokhoz valóban. Nem tudom, hogy Holter vizsgálat (24 órás EKG monitorozás) készült-e, mert ez segítene még tisztázni az extraszisztolék természetét és mennyiségét. A szívfalvastagodás jelenleg nem súlyos, de ennek ellenőrzése indokolt évente. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2018. szeptember 28., 16:48; Megválaszolva: 2018. október 01., 07:19

      • Kérdések és válaszok a témakörben: