vérnyomás mérés

Tisztelt Dr. Molnár Dóra, A 17 éves fiam az utóbbi időben panaszkodott hogy szív tájékon szúró fájdalmat érez, amely spontán szűnik, rövid ideig tart, terhelésre nem jelentkezik. A kardiológiai eredmény értelmezésében kérném a segítségét; Ekg:sinusritmus, 79/min, balra dev, R tengely, átmeneti zóna V4 ben, szabályos repol, inkomplett JSZTB. Ao gyök: 23mm, aorta billentyű szabályos, ao Vmax: 1, 2m/sec.Bal pitvar 31 mm, mitralis prolapsus, MI jelzett szabályos, E/A: 0.9/0.6m/sec.Bal kamra30-55 mm, septum és hátsó fal: 7-7mm.EF: 62%. Segmentális falmozgászavar nincs, jobb szívfél norm tág TI pericardiális folyadék nincs, tiszta ritmusos szívhangok, mesosystolés click hallható. RR 140/70 A kéthegyű billentyű prolapszusa el lett magyarázva, egyébb nem. Nagyon feszült volt az elején a gyermekem, 180/70-es vérnyomást mért a doktor neki először. Nem túl sok az, izgulás ide vagy oda? A másik ami aggaszt, itthon a vérnyomásmérő alig tudja megmérni neki, folyamatosan pompál, 240hgmm fölé is akár, majd mér 110/70 90-es pulzust. És folyamatos szívritmus zavart jelez. Ez miért van? Kell aggódnom? 180 cm magas, 70 kg, mozgékony hobbiszinten focizik. Köszönöm megtisztelő válaszát! Ildikó

Dr. Molnár Dóra válasza vérnyomás témában

Kedves Kérdező! Igaza van a 180Hgmm-es vérnyomás magas, és nem is szokványos mértékű emelkedés egy izgatott állapotban sem. A vérnyomás menet tisztázására javasolt 24 órás vérnyomás monitorozás, lelet birtokában lehet dönteni a továbbiakról. A szív ultrahang vizsgálat leírása alapján nem látható szívfal vastagodás, jól mozognak a billentyűk.

Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra

Kérdés: 2018. szeptember 10., 17:56; Megválaszolva: 2018. szeptember 12., 08:10
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Vérnyomáscsökkentő
Tisztelt Doktornő! Az orvosom covercard vérnyomáscsökkentőt írt fel nekem. Tudomásom szerint ez vízhajtót is tartalmaz. A kérdésem kell-e kálium...
Tisztelt doktor nő/úr!
Tisztelt cím! Egy elég furcsa kérdésem lenne.. a probléma 2 hete kezdődött, amikor itthon rosszul éreztem magam és megmértem a vérnyomásom...
Dr. Molnár Dóra
Jónapot. Mostnábam napközbe a vérnyomásom 126/54/70 de ha mozgok akkor felmegy 145/70/73 esténként pedig 116/48/60. Voltam magán kardiologusnál még...
Rosszullét
Kedves Doktor! 2 hónapja alvászavarral küzdőn, sok dolgon keresztül mentem már, több testű tünetek jelentkezett, nincs étvágyam, 3 kilót fogytam...
Alcsony DIA érték
Jó napot kívánok. 31eves két gyermekes anyuka vagyok. Mostanában a vérnyomásom rendesen mérem. (Édesapám szívinfarktusa óta aggódok én is)...