Szívelégtelenség?

Tisztel Doktornő! 3-4 hónapja voltam külömböző kivizsgálásokon teljes vérkép, szív ultrahang (dopler) 12 elvezetéses EKG (azt hiszem így hívják) Mind ezek tetejében voltam a sürgösségin is ott is kivizsgáltak mert voltak külömböző mellkasi panaszaim (nyomás szúrás stb.) Ott is és a kardiológián is azt mondták nincsen semmi bajom csak volt egy vérnyomás kiugrásom mert nagyon fel stresszeltem magam és az ambuláns lapra Magyasvérnyomás betegségre (elsődleges) írtak ki egy fél szem Bisoprololt rathiopram tabit:) Amit szedek is de már félve a vérnyomás értékek jónak bizonyultak tőle, de ezt korábban már fejtegettem itt! Most viszont minden bizonnyal szívelégtelenség alakulhatott ki a gyógyszer szedése alatt! (benne van a betegtájékoztatóban hogy lehet) Azt vettem észre hogy mikor sétálok az utcán kicsit gyorsabb tempóban mondjuk hogy sietek úgy érzem nem elég az orrom keresztül venni a levegőt a számom keresztül kell vennem a levegőt nem tudom hogy most ez légszomj e vagy sem kicsit úgy érzem hogy a levegő amit veszek nem elég, nincs mellkasi fájdalom nem mondanám hogy szédülök csak úgy érzem mintha mióta szedem a gyogyit nem úgy bírom a távokat mondjuk egy 500 - 1000 m viszonylag gyorsabb séta vagy normál tempo után is a végén fujnom kell egyet hogy fhu! úgy érzem edzetlen vagyok! Hozzá teszem sajnos dohányzok napi minimum 1 doboz és nem igazán végzek edzést semmilyen formában kicsit pocak is van 23 évesen ez nagyon ciki tudom:/ Emiatt is vagy a gyógyszer miatt is kialakulhatott szívelégtelenség szerintem! Azt is észre vettem hogy mikor fekszem többnyire este tűnik fel hogy érzem hogy dobog a szívem, de nem a szívem helyén hanem többnyire a hasamnál, ez ugye a szív pumpa funkcióinak romlását jelzi véleményem szerint, és nem gyorsan érzem nem túl lassan nem össze vissza hanem ütemesen dobog a hasamnál, nyílván erőlködik sajnos és zavar! Hozzá írnám bár kétlem hogy ettől lenne, Egész kis gyermekkoromban Tüdőasztmával küzdöttem, még intenzíven is voltam 1-2 éves koromban emiatt! De elvileg az akkori orvosom azt mondta hogy 13 éves koromra kinövöm! most 23 vagyok el telt 10 év Nem is nagyon volt problémám amíg nem lett macskánk! Imádom őket, van kettő is! Az egyik már több mint 5 éve meg van sajnos alergiás tüneteim lettek de olyan szinten hogy újra elő kellett vennem a ventolint mert fulladtam/fulladok most is néha, többnyire este jön elő a tünet éjszaka fekvésnél rosszab de egy puff ventolin és alszok mjint a bunda (na most ez is tipikusan a balkamrai szívelégtelenség tünetei olvastam! ) mikor voltam füll orr gégészeten ott azt mondták hogy bevan dagadva a nyálkahártyám! Na most a kérdésem a következő kedves doktornő:) Hogy most valszeg elégtelenül működik a szívem a bisoprolol végett mert ugye lecsökkenti az ütő térfogatot és fizikai terhelésre (séta) nem tud elég vért pumpálni vagy valami más miatt van második stádiumban lévő szívelégtelenségem szerintem! Vagy a gyermekkori asztma lightosabb formában vissza tért a macskák miatt és emiatti nyálkahártya duzzanat miatt nehezebben kapok levegőt séta közben mert ugye nem tudom az orromon venni a levegőt? Vagy mind kettő?:D Miért ver engem a sors ilyen fiatalon ilyenekkel? Kérem segítsen bízok önben eddig mindig megnyugtató válaszokat adott! Már azon gondolkozok elmegyek a sürgösségire de ott meg bent fognak lehet tartani mert lehet új szív kell majd mert rosszabodni fog a szív elégtelenségem:( Köszönöm a kedvességét doktornő!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza a légszomj témában

Kedves Kérdező! A tünetek alapján a bisoprolol légzésre gyakorolt kedvezőtlen hatását vélem felfedezni. A szívelégtelenség egyértelműen kizárható egy szív ultrahang vizsgálattal, de nem tartom valószínűnek a korábbi leletek és a leírás alapján, hogy ez lenne helyzet. (Már eleve beteg szív esetén szokot a bisoprolol átmeneti rosszabbodást okozni néha, de hosszú távon kifejezetten jótékony a hatása még szívelégtelenség esetén is megfelelően adagolva.) Az asztma kiújulásának gyanuja miatt tüdőgondóba kell elmenni, légzésfunkciós vizsgálattal lehet ezt kimutatni. Amennyiben szükséges a vérnyomásra gyógyszer, akkor létezik más is, tehát nem kell izgulnia, hogy terápia nélkül marad. Dohányzás elhagyása mindenképpen javasolt, és a rendszeres testmozgás (pl. napi fél óra gyors tempójú gyaloglás, kerékpározás, heti többször úszás, stb.) is kívánatos lenne egészsége hosszútávú megőrzése céljából. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2017. december 14., 13:47; Megválaszolva: 2017. december 16., 16:27
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Mellkasrontgen
Volt pánikos
Extra dobbanások
éjszakai ritmuszavar
Otthoni Holter EKG kiértékelés