Extra ütések

Tisztet Doktornő! A Segítségét szeretném kérni! Márciús elejétől folyamatosan szívdobogás érzésem van, mintha megálna és újra indulna. Ez napi rendszerességgel meg van és elég gyakori. Éjjel nem éreztem még valamint ébredés után is csak pár órával de akkor szinte egész nap végig kisér.Voltam kardiológián. Készült szívultrahang, EKG, Terheléses EKG ezek mind jók lettek. Ezután rajtam volt egy 24 órára Holter gép ami 47 extra ütést mutatott (fele ilyen fele olyan) de szívritmus zavart nem! (eZT TELEFONON MONDTA A DOKTORNŐ) és szerinte semmi próbléma nincs. Panangint és Magne B6 kaptam de nem akar javulni a helyzet. Mivel fogyni szeretnék sportolni akarok de így azt sem merek. A kérdésem az lenne, hogy az extra ütések szívritmuszavarnak számítanak? Illetve nem jelent -e próblémát, hogy van amikor ez egésznap meg van tahát lehet több száz is extra ütés is? Esetleg nem kellene szednem véralvadásgátlót vérrög keletkezés veszélye miatt? Nagyon félek mert elég ilyesztő érzés főleg mikor egésznap kisebb nagyobb kihagyással megvan. 44 éves férfi vagyok.106kg, 173cm. Vérnyomásra 3 éve szedek gyógyszert. Megtisztelő válaszát előre is köszönöm! Petrik

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező, több-kevesebb extraszisztoléja bárkinek lehet, legtöbbször nem igényel speciális teendőt. Az extraszisztolék számától csak részben függ, hogy kell-e speciális kezelés. Általában többezer extraütés esetén jön szóba valamilyen konkrét terápia. Az extraszisztolé is egyfajta ritmuszavar, hiszen nem a megszokott ütemben ver a szív. A nagyobb szívdobbanások úgy keletkeznek, hogy az extraütések - ezek nem sorban érkező ütések- után igyekszik a szív ismét rendes ritmusban verni, ez néha rövid szünet után lehetséges, ilyenkor érzi a nagyobb dobbanást. Többféle extraszisztolé létezik. Kialvatlanság, nagy stressz, jelentős izzadás, nagyobb mennyiségű koffein is fokozhatja az extraszisztolék, és egyéb ritmuszavar előfordulását is, ezen körülmények kiküszöbölése ajánlott. Emiatt a panasz miatt önmagában nem szükséges véralvadásgátló szedése. Mivel szervi elváltozást nem mutattak a vizsgálatok, mérsékelt sport végezhető, sőt javasolható, segít levezetni a feszültséget, hozzájárul a testsúly csökkentéséhez, kedvező élettani hatása van valamennyi szervrendszerre. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. április 18., 13:12; Megválaszolva: 2016. április 19., 22:12

Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek

Extrasystole
Kedves Dóra, Körülbelül 1.5-2 éve küzdök szorongással. Számtalan tünetem volt már és az utóbbi időben egyre jobban érzem magam. Többek...
Szív dobbanások,magas pulzus
Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok. Családomba előfordult magas vérnyomás,illetve édesanyámnál billentyű gondok,édesapám infarktusba...
Extra Systole
Kihagyó szívverés
Szìvritmuszavar
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Szeretnèm segìtsègèt kèrni mert elèggè aggaszt egy probléma. Sajnos már jó pár ève kezdődött. Gyors pulzussal. Meg...