pár másodperces szívfájdalom

Tisztelt Doktornő! Az alábbi problémával fordulok Önhöz! Az utóbbi két-három hónapban előfordult nálam pár másodperces erős szívfájdalom. Ekkor úgy érzem hogy a pulzusom nem gyorsul, hanem éppen ellenkezőleg, egyet-egyet kihagy, és a kihagyás utáni szívdobbanások erős, görcsös, leginkább a nyaki erek irányába kisugárzó erős fájdalmat eredményeznek, azonban esz az érzés sosem tart tovább 5-10 másodpercnél (de addig annál félelmetesebb) . A furcsa benne, hogy észrevételem szerint kizárólag érzelmi behatásokra jelentkezik, mint. például erős hang, fény, inger, hirtelen ijedtség, vagy akár csak egy kellemetlen helyzet felidézése. Fizikai terhelésre nem jelentkezik, több éve kifejezetten aktívan sportolok, keményebb, szívet erőltető teljesítmény túrákon sem volt probléma. A délelőtti órákban szinte sosem jelentkezik, a nap második szakaszában, estefelé viszont akár naponta többször is. A kiváltó okokat felismerve gondolom részben idegi/pszichés alapon jön elő, (nyugtató hatású gyógyszer (benzodiazepinek) bevétele után jóval ritkábban fordul elő) , azonban feltételezem egészséges szív vagy keringési rendszer mellett ennek nem szabadna előfordulnia, ráadásul nem is szívesen szedálnám magam ha nem muszáj, vagy ha szervi eredetű probléma van.Életmódomat tekintve inkább ülő munkát végzek, de igyekszek minden nap legalább fél-1 órát intenzíven mozogni az edzéseket leszámítva is, hidrogénezett zsírokat, zsíros illetve nagy cukortartalmú ételeket és italokat gyakorlatilag több éve száműztem az étkezésemből. Okozhat-e valamilyen szervi elváltozás ilyen jellegű panaszt? Válaszát előre is nagyon köszönöm!

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező, a panasz hátterében úgynevezett extraszisztolé állhat. Ez egy nem sorban érkező ütés, utána van egy kis szünet, egy nagyobb dobbanás, majd rendeződik a ritmus. Stresszhormonok fokozhatják a panaszt, de sok egyéb tényező is befolyásolja ezen kívül is a szívritmust. 1-1 ilyen szívdobbanás bárkinél előfordulhat, de ha már zavaró méretet ölt a probléma, akkor érdemes egy komplett kardiológiai vizsgálatot (fizikális vizsgálat, labor, EKG, szív ultrahang, 24 órás EKG monitorozás) elvégeztetni, szervi elváltozás kizárására. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2016. január 12., 14:33 ;Megválaszolva: 2016. január 14., 21:32
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Szív dobbanások,magas pulzus
Tisztelt Doktornő! 22 éves nő vagyok. Családomba előfordult magas vérnyomás,illetve édesanyámnál billentyű gondok,édesapám infarktusba...
Extra Systole
Kihagyó szívverés
Szìvritmuszavar
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Szeretnèm segìtsègèt kèrni mert elèggè aggaszt egy probléma. Sajnos már jó pár ève kezdődött. Gyors pulzussal. Meg...
Szívprobléma
Szép napot! Kedves doktornő, tavaly kamrai extrasystolé-t diagnosztizáltak nálam, amire kaptam gyógyszert (Nebilet 5mg minden reggel egy felet kell...