ritmuszavar

Tisztelt Doktornő! Három éve kezdődtek ritmuszavar problémáim, ami egyre súlyosabbnak tűnik. Az extrasystolákon kívül kb. úgy kéthetente, jobb esetben havonta bigemenia tör rám vagy pedig megszámolhatatlanul elkezd szaladni a pulzusom, néha extrákkal tarkítva, hogy még vagális manőverre sem igen reagál. Legalábbis legutóbb majdnem csak félóra múlva ment le 100-ra, amúgy roham nélkül a nyugalmi 50-70 közötti. Mentőt is hívtam már többször, olyan halálfélelmem volt, de amire kiértek, már jobban lettem. Egyszer ugyan enyhe st-depressziót kimutattak, egy másik esetben pedig csak sűrű izolált extrákat. Egyszer bevittek sürgősségire, ott a véreredmény negatív lett infarktusra. Sztk kardiológián egy éve voltam, szívultrahang normális volt, eltekintve a leírt hyperkinesiáról. Akkor éppen 160 volt a vérnyomásom. Naponta 5 mg-os Nebiletnek a negyedét szedem. Azért nem többet, mert nagyon ingadozik a vérnyomásom, 100-140 között ingadozik a szisztolés érték otthon mérve. LDL koleszterinem 3.8, a HDL, triglycerid és a többi vérérték jó. 168/50 kg vagyok. Fiatalon 10 évig dohányoztam. Az orvosok tudnak nehéz élethelyzetemről, így annak tudják be a ritmuszavaromat. Sajnos Holter-készüléket nem adtak, hanem csak nyugtató szedését javasolják a Nebilet-en kívül. A problémám, hogy nyugodt állapotban is előfordul, vagy pl. az időjárás is befolyásolja nálam, pl. hideg-szeles vagy hideg-esős időben rosszabb a helyzet. Legutóbb az utcán tört rám egy bigeminiás roham, egy órát voltam kinn hidegben, miután rám tört egy bigeminiás roham, kb. 20 percig tartott az egész, párszor a lábamból kiment a vér, de végül is nem estem el. Meleg helyiségben fokozatosan jobban lettem. Van olyan nap, hogy attól is extráim vannak, ha nagyobb levegőt veszek vagy lehajolok. Hidegben vagyis már 0 fok körül a kezeim is majdnem megfagynak, egészen kivörösödik, majdnem lila lesz bármilyen vastag kesztyűben pár perc alatt. Amit leginkább szeretnék tudni, hogy átmehet-e ilyen ritmuszavar - pl. a bigeminia - kamrai tachycardiába, ha teszem azt koszorúér-szűkületem van vagy lesz? Válaszát előre is köszönöm.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező, a koszsorúér-betegséghez sokféle ritmuszavar társulhat, és ez nem feltétlenül függ össze a korábbi ritmuszavarok meglétével vagy hiányával. Panaszokra tekintettel ismételt kardiológia vizsgálat javasolt. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. december 02., 18:02; Megválaszolva: 2015. december 02., 23:18
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kihagyó szívverés
Szìvritmuszavar
Tisztelt Dr Molnár Dóra! Szeretnèm segìtsègèt kèrni mert elèggè aggaszt egy probléma. Sajnos már jó pár ève kezdődött. Gyors pulzussal. Meg...
Szívprobléma
Szép napot! Kedves doktornő, tavaly kamrai extrasystolé-t diagnosztizáltak nálam, amire kaptam gyógyszert (Nebilet 5mg minden reggel egy felet kell...
Szívritmuszavar
Tisztelt Doktor Nő! Jelenleg 28 hetes kismama vagyok. 2021. február 04-én voltam kardiológiai kivizsgáláson, mert extra dobbanásokat, kihagyásokat...
Extra dobbanások