Aorta fali meszesedés

Tisztelt Doktornő! Aorta fali meszesedést állapítottak meg egy 3D-s hasi ultrahang vizsgálattal. Kérdésem: ha ez a hasi aortán látható, akkor feltételezhető, hogy a szív-aortán is megjelent már? Évek óta nagyon magas a koleszterin értékem, legutóbb 8.9 mmol/l. (feltehetően familiáris) A triglicerid a referencia érték felső határához közel: 2.02 Statinokat nem bírtam huzamosabb ideig szedni - erős ízületi bántalmak miatt. Mennyire tudok a helyzeten javítani, ha csak diétával, esetleg étrend-kiegészítőkkel próbálkozom? Mi a helyzet a tojással? Hol azt olvasom, hogy módjával lehet enni, hol azt, hogy nem! Aztán mi igaz a vaj-kontra margarin verzióban, vagy valóban helyes, ha mangalica, v. kacsazsírt használunk a főzéshez? Eddig felváltva használtam olívaolajat, floriol étolajat, és a fenti zsírfélékből keveset, mégis ilyen magas a koleszterinem! Válaszát várom, köszönettel: Sz. Jóna Márta

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza Aorta fali meszesedés témában

Kedves Kérdező, érdemes megvizsgáltatni a szívét is, koszorúér betegségre kockázatot jelent a magas koleszterin szint, és a más ereken igazolt érelmeszesedés. Az étkezéssel kapcsolatban azt a tanácsot tudom adni, hogy mértékletességet tartsa szem előtt, és az élelmiszerek koleszterin tartalmát összességében vegye figyelembe, természetesen a megfelelő tápanyag, és energiaszükséglet biztosítása mellett. A koleszterin csökkentéssel kapcsolatban még vannak gyógyszeres lehetőségek a fent említetten kívül is, esetleg a kardiológussal ezt is meg lehetne beszélni. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. október 21., 19:32; Megválaszolva: 2015. október 22., 22:02
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Közepes fokú aorta...
Bisoprolol szedése
Ugye nem szív eredetű? 2.
Érdemes orvoshoz fordulni ?