holter értelmezése

Tisztelt Doktornő, 23 éves, normál testalkatú nő vagyok. Kb. 2 évvel ezelőtt a háziorvosom hívta fel a figyelmem arra, hogy nem ver megfelelően a szívem (extra ütések) . Egészen idáig én ezekre az extra ütésekre nem figyeltem fel, azonban egyre jobban nyugtalanított a dolog és egyre többször éreztem az extra ütéseket. Felkerestem egy kardiológust. Ő 2 évvel ezelőtt azt mondta, hogy az egyik szívbillentyűm meg van nyúlva, ez okozza az extra ütéseket. Ezzel annyiban maradt a dolog, egészen 2014. októberig. Esténként nagyon heves szabálytalan szívverésem volt, nagyon nehezen tudtam elaludni. Ha elaludtam, nemsokára felriadtam és úgy éreztem, hogy megfulladok, nem kaptam levegőt. Ismét visszamentem a kardiológushoz, aki MR vizsgálatra és Holter vizsgálatra küldött. A leletek értelmezésében kérném a segítségét és a véleményét, mert a kardiológushoz sajnos csak később tudok visszamenni. Holter: Sinus ritmus, 41-145/min, átlag 68/min. frekv. A circadián ritmus megtartott. 3% körüli single VES, úgy tűnik egy gócból, néhány kapcsolt ütés, egy triplet. Lényeges SV ectopia nem volt. Szignifikáns ST mozgás, hypodimámmia nem volt. A páciens jelzéseknél VES, főként bigemin elrendeződésben. MR Normális bal kamra végdiasztolés és végszisztolés volumen, verővolumen és izomtömeg. Jó globális bal kamra funkció. A bal kamra minden szegmentuma jól mozog. A bal kamra csúcsában fokozott trabecularizáció látható, melynek mértéke az NCCMP diagnosztikus kritériumait nem éri el. Normális tágasságú jobb kamra, jó jobb kamra funkció. ES-ek miatt góctalanítás, tüneti th., ennek eredménytelensége esetén elektrofiziológiai vizsgálat, abláció jön szóba. Segítségét előre is nagyon megköszönöm!

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza extraszisztolé témában

Kedves Kérdező! Az extraütések egy helyen képződnek a szívében feltehetően, ezek okozzák a panaszt. A Holter vizsgálat során normál paraméterek vannak ezen kívül. Az MR vizsgálat olyan egyértelmű anatómiai eltérést nem mutat, amely megadná a ritmuszavar kiindulási helyét. Ha nem igazolódik semmilyen háttér probléma akkor egy speciális szívkatéteres módszerrel esetleg megszüntethető a extraszisztolé. Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2015. január 22., 19:50; Megválaszolva: 2015. január 24., 17:01
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen