Szívpanaszok, IBS, pánikbetegség?

Tisztelt Doktornő! Panaszaim november elején kezdődtek egy nagyon stresszes vizsga előtti napokon. Rohamszerűen felkelés után: Magas nyugalmi pulzus 100-120, egyszer mértem 150/90-es vérnyomást (azóta csak 120-130/80) baloldali hát zsibbadása, tartkózsibbadás, bal arcfél zsibbadása, végtaggyengeség, heves székelési inger (2-3x - normál állagú, kissé lazább) szédülés, mellkasi nyomás, halálfélelem szájszárazság, reszketés (közben hőmérsékletem alig 36 fok volt, normál ~36.8 szokott lenni) Maximum 30-120 perc időtartammal, de sokszor utána is kimerültség és elgyengültség volt jellemző. A probléma, hogy a panaszaim azóta is fennállnak, ezek a rohamok gyakran teljesen stresszmentes időszakban is jelentkeztek (hétvégén, kiránduláskor, autóban) és rohammentes időszakban is megmaradtak a szívpanaszok: terhelésre magasabb pulzus, hát és arc zsibbadása, (légszomj futáskor sincs viszont) egyéb talán keringési (? ) problémákkal kiegészülve: meleg bőr hason, háton, fülön, de jéghideg kezek. Nagyobb főétkezés után gyakori inkább. A rohamok változó frekvenciával jelentkeznek, néha hetekig nem. Ilyen rohamok tavaly jelentkeztek először, de kizárólag nagyon ritkán, és vagy nagyon erős stressz, kevés alvás, másnaposság + nehéz étel esetén. Belgyogyász szerint: Jobb bordaív alatti enyhe fájdalom, reflux. Több hasi UH negatív, vérvétel negatív, calprotectin mennyiségi: 50/15, IBS gyanús. EKG pár éve volt: negatív (10 éve vannak enyhe hátzsibbadásos tüneteim stresszes időszakban.) Ezen kívül SOHA nem voltam pánikbeteg, és az első roham idején SSRI-t szedtem már egy éve (enyhe szorongásra) .1 éve hagytam abba probléma nélkül. Tavasszal-nyáron ritkán ~2x volt rohamom. A fő kérdésem az volna, hogy milyen vizsgálatokat kellene elvégeztetnem, hogy igazoljam a pánikbetegséget, és kizárjam a komolyabb alapbetegségeket? Carcinoid tumorra mennyire jellemzőek ezek a tünetek? Flush, szekretált hasmenés 0%-ban volt, inkább sápadtság, és a fent említett tünetek, többszöri széklet roham alatt.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar érzése témában

Kedves Kérdező, először pajzsmirigy betegség kizárása javasolt. Egy panasz alatti EKG mindenképpen indokolt lenne, akár 24 órás monitorozással (Holter) is. Jó hír, hogy terhelésre nincs légszomj, mert súlyosabb szívbetegség esetén gyakran terhelésre van tünet. Fizikai aktivitás hatására egyébként edzettségi foktól, és fáradtságtól függően változó mértékben felmegy a pulzus normál esetben. A pánikbetegség megállapítására pszichiátriai szakvizsgálat segítségével van lehetőség.Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. december 20., 21:17; Megválaszolva: 2014. december 21., 22:06
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen
Fertőzés eredetű szívpanaszok...