• Szívritmuszavar és állandó feszültség

        Legfrissebb cikkek a témában
        Nincs találat!
         

        Tisztelt Doktornő! Előre is elnézését kérem, ha írásom kissé hosszabb lesz, de úgy gondolom, hogy az előzményeket is ismernie kell. 38 éves, 160 cm magas, 75, 6 kg-os nő vagyok. Kb. 10 évvel ezelőtt furcsa tüneteket kezdtem érezni. Mintha kihagyott volna a szívem, majd nagyot dobbant egy nap többször is. Ebben az időszakban éppen hosszabb ideje munkanélküli voltam. Mikor már meg voltam győződve róla, hogy súlyos szívbeteg vagyok elmentem kardiológushoz, aki EKG-t csinált, ami semmit nem mutatott ki. A szívultrahang alapján kiderült, hogy mitralis prolapsusom van. Az orvos Panangin kúrát javasolt, ami pár hónap alatt megszüntette a panaszaimat. Utána hosszabb ideig semmi nem volt, sikerült munkát találnom, mikor előjöttek a prolapsus tünetei a Panangin kúra ismét csak segített. Később már ez nem segített, nagyon szapora szívverést észleltem, újra EKG, ami semmi eltérést nem mutatott, de már folyton a szívműködésemet figyeltem, aludni sem nagyon tudtam. Ekkor Bisoblock 5 mg tabletta szedését rendelték el, naponta 2-szer negyed tabletta adagban. Közben szaporodtak az egyéb munkahelyi és családi problémáim is, pszichiáterhez kezdtem járni, ami segített helyrerakni a lelkemet. Eszcitalopram tablettát szedtem, ami nekem nagyon jó volt, illetve esetenként, mikor erősen rám tört a szorongás Frontin 0, 25 mg tablettát. A munkahelyemen már 9 éve dolgozom, a légkör borzasztó, egy valaki basáskodik a többi dolgozó felett. Emellett idén januárban teherbe estem, aminek sajnos már a kezdetektől nem örülhettem, orvostól orvosig jártunk, nem fejlődött a pici rendesen, végül a terhesség elhalt. Missed ab műtéten estem át idén április elején. Ez nagyon megviselt, a műtét utáni altatásból is szó szerint zokogva ébredtem. A terhesség miatt egyébként a dohányzást és az eszitalopram szedését is abbahagytam és azóta sem tértem vissza hozzájuk. A műtét után kb. 1 hónappal ismét mellkasi panaszaim kezdődtek. Időnként, mintha nem úgy verne a szívem, ahogy kellene, de nem érzem szaporának, inkább lomhának, de ha ezt kézi pulzusméréssel próbálom elkapni, akkor nem észlelem. Állandóan figyelem, hogy hogyan dobog a szívem, leginkább úgy tudom leírni, hogy furcsa mellkasi diszkomfortérzésem van, amely egy bizonyos idő után elmúlik. Mikor ez megjelenik úgy érzem, hogy folyamatos mozgásban kellene lennem, csak mennék, csak mennék. Sok bennem a feszültség emiatt és a munkahelyem miatt is. A legváltozatosabb szituációkban jön rám a leírt érzés, tegnap például bevásárlás közben, de előfordult már a munkahelyemen és otthon is. Ilyenkor a figyelemelterelés is nehezen megy, halálfélelmen van, félek, hogy megáll a szívem, meghalok. Ismét felkerestem a kardiológusom, aki a Bisoblock tabletta elhagyását, és Panangin forte szedését javasolta naponta 2-szer. Csinált EKG-t, melynek eredménye a következő lett: nyugalmi ekg szabályos, ritmus vagy vezetési zavar nem látható. Sr, fr 71/min, kp. állású R tengely, norm PQ, szabályos repol. Ritmusos szívműködés, zörej nem hallható. Mkét carotis jól pulzál, felette zörej nem hallható. Vérnyomásnaplót is kell vezetnem. Sajnos a vizsgálat óta eltelt időben is előfordultak a panaszaim, félelemmel, a meneküléskényszerrel együtt, bár most már kissé nyugodtabban fogadom ezeket. Időnként nyugtatót kell bevennem. A vérnyomásomat mérem (normális ez is és a pulzus is), azonban van egy bizonyos jelenség, amivel nem tudok mit kezdeni: a mandzsetta felfújódik, majd mikor a mérés elkezdődik a készülék pittyeg egyet, majd hosszabb-rövidebb szünet után folytatja a mérését a pulzusnak. Ilyenkor azt jelzi, hogy kihagy a szívem, ritmuszavar lenne, vagy ez így normális? Elég ijesztőnek élem meg ezt. Addig-addig figyeltem erre, hogy ma kirakta a szabálytalan szívverés jelet, bár a mandzsetta a mérő szerint nem volt megfelelően felhelyezve. Ettől nagyon megijedtem. Azóta többször mértem vérnyomást, a pulzusom és a vérnyomásom is jó volt, a jel nem jelent meg ismét. Egyébként a terhességem óta az étvágyam sem jó, illetve éjszaka többször is felébredek, rossz a közérzetem. Félek, hogy a fentiek valami komoly gondot jeleznek. Lehet, hogy mindezt az állandó feszültség okozza? Válaszát előre is köszönöm.

        Dr. Molnár Dóra válasza a ritmuszavar érzése témában

        Kedves Kérdező, először is nyugodjon meg, a stressz biztosan rontja a panaszait. A munkahely változtatáson is el kellene gondolkodnia egészsége érdekében. A kardiológiai vizsgálatok ( szív UH, 24 órás EKG, terheléses EKG) megismétlését javaslom a tünetek tisztázása érdekében. Pajzsmirigy betegség kizárása is javasolt az elmondottak alapján. A vérnyomásmérő pittyenése jelezhet extraszisztolét is, de lehet technikai hiba is. A részletes vizsgálat ezt is segít tisztázni. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2016. június 26., 13:11; Megválaszolva: 2016. június 27., 00:51

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Tisztelt Doktor nő! Ezidáig nem tapasztaltam mellkasi fájdalmakat, de az utóbbi pár napban sokat stresszeltem és tapasztaltam néhányat (vasárnap óta). Először alhasi fájdalmaim voltak, majd hirtelen fellépő és eltűnő szúró érzéseket...
        Tisztelt Doktor Nő! Azzal a kérdéssel fordulnék Önhöz hogy a munkahelyen elmentem wc-re de nem ültem rá és még a wc papirt is megvizsgáltam letekertem a felét de utána vettem észre hogy egy vércsepp van a földön és rögtön elkezdtem...
        Tisztelt Webbeteg/T.Szakértő! Egy héttel ezelőtt elkezdtek zsibbadni a végtagjaim, arcom, és szédülök, ez azòta szünet nélkül megy, néha fájdalmat is érzek a végtagjaimban.Háziorvosom vérvételre küldött de nincs eredmény még,...
        Tisztel doktor úr/ hölgy Nem tudom lehet-e ide írni, de megpróbálkozom vele! Már nagyon sok mindent kipróbáltam és tanácstalan vagyok 2015- november erében bicikliztem és egyszer csak elszédültem elestem. Majd a mentő kiérkezett és...
        Kedves Doktornő! (2015.01.-05.) A tüneteim pontos leírásához 2 évvel ez előttről kell kezdenem. 2015 első napján, Szilveszterkor arra keltem, hogy a szívem kihagy egy ütemet, amitől nagyon megijedtem, és ami miatt nehezen is tudtam...
        Kedves Doktornő/Doktor Úr! Az elmúlt időszakban észrevettem magamon, hogy önmagamhoz képest is szétszórtabb vagyok, egyszerűen nem tudok koncentrálni a munkahelyemen. Pedig különösen fontos lenne, hogy precíz legyek, mert egy apró elírás...
        Tisztelt doktornő! magas pulzus, szivdobogás érzés légszomly miatt kerestem fel egy magán kardiologust ekg ill sziv ultrahang készűlt aminek le irnám az eredményét. Ekg:sinus ritmus, PQ:126msec, kp tengely, gracQrs 98msec, inkomplJTB, izoel ST-k,...
        Azt szeretném kérdezni hogy, miért van az, éjszaka felébredek és magas a pulzusszám, vérnyomásom 113/97 volt pulzus pedig 95.És ez hirtelen amikor felébredtem ennyi volt.Nem tudom mitől van ez szerintem egy kis pánik is van benne.Vagy éppen...
        Kedves Rita, Egy hete nem tudok rendesen aludni éjszaka csak 1-2 órát, egyáltalán nincs étvágyam. Néha hasmenésem van, vagyis naponta 1x. Hamarabb jött meg a menszeszem is néhány nappal. gyomrom feldagad időnként és kiszárad a...
        Tisztelt Doktornő! 34 éves vékony nő vagyok. K.b.: két-három hónapja úgy érzem, mintha belégzéskor nem tudna teljesen telítődni a tüdőm, ezért gyakran kell sóhajtoznom. Csak a belégzéssel van problémám.Ez a panasz nyugalomban...