Pszichés eredetű a szívritmuszavarom?

Tisztelt Doktor Nő! Szeretnék Öntől kérdezni. Pajzsmirigy túlműködéssel kezeltek (subacut, vírusos, gyulladt) szteroiddal 3 hónapig. Azóta tart egy szorongásom, amely időnként szapora pulzussal jár.. mert hormontúladagolásom lett, s annak kegyetlen tünetei voltak, megijedtem a folyamatos tünetek miatt. A hormont elvették tőlem, nincs rá szükségem egyelőre. Eredményeim jók voltak, most is jók, a gyulladásom lényegesen lement hála Istennek. Egyelőre szelént kell ennem.. és kaptam egy szorongásoldót, mert a pajzsmirigy probléma gyakorta jár szorongással és pánikkal. Ma reggel úgy ébredtem, hogy melegem van, nem tűröm a nagyon meleget. Sajnos szerintem fel is turbóztam magam, hogy melege van és már izgultam, kissé izzadtam, és felment a pulzusom először 80-ra majd 108-ra. A vérnyomásmérő jelzett szívritmuszavart, mert ilyen a vérnyomásmérőnk, kérdés, hogy az ilyen vérnyomásmérőnek lehet-e hinni? Néha vannak extrasystolés érzéseim, van egy gyerekkori minimális mitrális prolapsusom, de mást nem szoktam hála Istennek érezni. Ez a szapora pulzus el is múlt utána, próbáltam magam nyugtatni, nem észre venni. Jártam a Pet Ct-n Budapesten, ott kivizsgáltak mást nem állapítottak meg. Csak a szorongást és a pajzsmirigy hol túl hol alul működését, de azóta már a TSH-m 1.9 és 3.8 volt, szóval lement, de a többi T3 és T4 értékem is megfelelőek. A vérnyomásom átlagosan 110/70-80, a pulzusom 65 átlagosan. Anno 9 éve volt rajtam holter mérő akkor mondták először, hogy mitrális prolapsusom van. Szeretnék utána járni, nem hagyom annyiban, Ön mit javasol? Szorongás is okozhat ilyet, a vérnyomásmérő mutathat ilyet egyáltalán, vagy csak a szaporább pulzust nem tudja értelmezni? Engem aggaszt, szeretném kideríteni, hogy ez pszichés eredetű-e?! Köszönettel, Kecskés Mariann

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza ritmuszavar érzése témában

Kedves Kérdező! Jó hír, hogy jelenleg jól működik a pajzsmirigy. A ritmuszavar jellegének tisztázására javasolt a Holter vizsgálat elvégzése. Sajnos, a pajzsmirigy betegség következtében (aktuális hormonszinttel nem szoros összefüggésben) érzékenyebben reagálhat a stresszre, és a szív is hajlamossá válik többféle ritmuszavarra is. A 24 órás EKG-monitorozási lelet birtokában lehet dönteni a további teendőkről, esetleg terápia módosításról. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2014. december 07., 17:39; Megválaszolva: 2014. december 08., 19:33
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Lelet értelmetés
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma