Szívelégtelenség?

Tisztelt Doktornő /Doktor Úr! 2 hónapja voltam Holter EKG-n, ott P-Pulmonale-t és JTSZB-t állapítottak meg. 15 éve van sinus tachicardiám, illetve 2 hónappal ezelőtt voltam echo-n,: ott a mitr.billentyű vitorlái vannak megvastagodva, illetve prolabálnak kissé, PQ: 0.16, isoel.ST, pozitív T hullámok. Februárban volt egy 1 hétig tartó rosszullétem, 180 -as pulzussal, akkor ritmuszavar lett megállapítva, viszont a mellkasi fájdalmam és a bizonytalan szívdobbanások azóta is megmaradtak. 7 éve RA, és Sjögren-syn. vagyok illetve 7 éve COPD-s és asztmás, mindkettő közepesen súlyos. Sűrűn van nehézlégzésem, mindenféle aktivitás nélkül, illetve folyamatosan fáj a mellkasom, éjszaka nem egyszer felébredek mellkasi fájdalomra. Az lenne a kérdésem, hogy Ön szerint ez mennyire vészes, illetve mi lehet a későbbiekben még ebből, ugyanis augusztusban kell szívizotópra mennem, a beutalón pedig az iránydiagnózis szívelégtelenség. A lábaim, kezeim a nap folyamán bedagadnak. A koleszterin szintem 5 éve már folyamatosan magas, 6, 2 körül van, illetve a TVK, Transferrin is mindig magas. Légzésfunkció: általában FEV1 60-70 % körül van, FVC 80-85 % körül szokott lenni. PO2 98 %. Mindkét oldalon fokozott bronchvoasc rajzolat, meszes aortagomb, ami jobb oldalt van, szív balra rotált. Szedett gyógyszerek: Atimos, Spiriva kapsz., Budesonid, ezeket évek óta szedem, illetve a Berodual szükség szerint. Fizikai aktivitásom egyenlő a nullával, már kisebb gyaloglástól kifulladok.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Molnár Dóra válasza szívbetegség témában

Kedves Kérdező! A szívelégtelenség azt jelenti, hogy a szív által elvégzett keringési munka nem felel meg az Ön fizikai aktivitása által igényelt munkának. Ennek sok oka lehet, lehet szívkoszorúér betegség is, de a RA, és Sjögren-syndromának lehet szívizomzatot károsító hatása, illetve COPD és asztma nehezíti a jobb szívfél munkáját ráadásul a tüdőbetegség miatt az oxigén ellátás is lehet nehezített. A kivizsgálása most folyik, amennyiben kiderül a pontosabb ok, jobban lehet majd kezelni. Jobbulást kívánok, tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus

Kérdés: 2012. július 30., 13:51; Megválaszolva: 2012. július 31., 16:53
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Emelkedett Ck és LDH
Nagyon magas diasztolés érték
Covid 19 oltás
Kardiologia