Alacsony lett a vérnyomás

Kedves Doktornő/ Doktor Úr! Magamról: 60 éves Nő vagyok, 10 évig szedtem vérnyomáscsökkentőt és ritmusszabályzót. Volt már agyi infarktusom, és kicsi "agylágyulásom". A kérdésem lényege: kb. 1 évvel ezelőtt szinte egyik napról a másikra nem kellett szednem a vérnyomáscsökkentőt, mert vérnyomásom beállt a normális szinte, 120-130/75-80-ra. Csak a szabályzót szedem, abból is reggel fél szemet. Az utóbbi időben szinte állandó jelleggel a reggeli mérésnél az eredmény 100-110/56-60, a pulzus viszont 85-90 között van. Ezek az eredmények napközben sem igazán változnak, egyedül ha valami stressz ér, akkor emelkednek meg a számok. Tehát azt szeretném kérdezni, hogy nem kóros-e ez az állapot, vagy ha igen, kell-e vizsgálatra mennem. Ha háziorvosom méri, akkor normális, tehát nem tud velem mit "kezdeni". Ha valamit dolgozok, akkor a pulzusszám csak magasabb lesz a gyógyszer mellett is. Második rövidebb kérdésem. Normális dolog-e, ha a per /alsó/ érték annyi mint a pulzus szám. Alapjában véve félek ettől az alacsony vérnyomástól, mert van hogy este 90/56, és félek, hogy éjjel csak alacsonyabb lesz és nem kap elég oxigént az agyam. Napi 4 liter folyadékot iszok, mert elvileg attól emelkedhet. Előre is köszönöm szépen a választ, és remélem sikerült úgy leírnom a problémámat, hogy Ön is megértse, illetve tudjon rá válaszolni. Üdvözlettel: Eszter

Legfrissebb cikkek a témában

WEBBeteg szakértő válasza alacsony vérnyomás témában

Kedves Eszter! A bisoprolol nem csak szívritmus-szabályozó, hanem van vérnyomáscsökkentő hatása is. Tehát szed olyan gyógyszert, amely befolyásolja a vérnyomás értéket. A 85-90/perc pulzus tényleg az optimális felett van, lehet, hogy módosítani kell a gyógyszerelésén. Az Ön problémáit áttekintve, érdemes lenne kardiológiai szakvizsgálatra menni, néhány vizsgálatot követően (pl. szívultrahang és 24 órás EKG monitorozás, bizonyos laboratóriumi vizsgálatok) az Ön állapotának megfelelően lehetne módosítani szükség esetén a terápián. Jobbulást kívánok! Tisztelettel. dr. Molnár Dóra, kardiológus

WEBBeteg szerkesztőség
Kérdés: 2012. május 01., 15:31; Megválaszolva: 2012. május 02., 20:56
Kérdések és válaszok: Szív- és érrendszeri betegségek
Kardiologia ultrahang
Pulzus érték
Szívprobléma
Mitől ver a szívem erősen