• Van-e valamilyen baj vagy sem?

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Úr/Doktornő! Családi előzményeim:édesanyámnak 3 szívinfarktusa volt, testvérem úgy kapott infarktus, hogy sosem volt még magas vérnyomása sem.Rólam röviden:15 éves korom óta van magas vérnyomásom.Gyógyszerrel elég sokáig sikerült normál szinten tartani.Egy rosszullét kapcsán a neurológus úgy gondolta, hogy vérnyomás problémám van, ezért megmérte mind két karomon a vérnyomásom. Mivel a két karom közt 30 Hgmm volt a különbség, ezért kardiológiai kivizsgálást javasolt és ezt le is írta a háziorvosnak.Ez akkor nem történt meg.Kb. 2 éve állandósult a magas vérnyomásom /175/100; 165/120 stb./.Készült 24 órás vérnyomás mérés, de mivel egyszer volt vérnyomás kiugrásom, ezért azt mondta a kardiológus, hogy a háziorvos állítsa be a gyógyszert.1 év és többszöri gyógyszerváltás után sikerült beállítani úgy, hogy havi egyszer vagy kétszer ugrik ki a vérnyomásom, de erre tökéletesen bevált a Tensiomin.Tavaly áprilisban újabb problémám lett, bár a vérnyomásom jó volt, de a pulzusom nagyon sokszor 150 és 180 között mozgott volt mikor egy hétig aztán abba maradt. A kardiológusnál is a nyugalmi pulzusom 120 volt, ezért csinált egy terheléses EKG-t, amiből annyit tudtunk meg, hogy kontrollált hypertonia.Kb. 2 hete egy szombati napon március 15.-t dolgoztuk le, amikor ismét rosszul lettem, erős mellkasi fájdalmam volt ami a hátamba sugárzott, bal kezem és lábam zsibbadt.Ha felálltam erősödött a fájdalom még a levegő vétel is fájt. Megmértük a vérnyomásom ami szintén jó volt, de a pulzusom 199-es volt.Bár a munkaszerződésünk úgy szól, hogy rosszullét esetén azonnal haza kell szállítani a beteget vagy orvoshoz, most ez nem történt meg.Külön kérelemmel 1 óra elteltével haza vittek, de ekkor már annyira rosszul voltam, hogy lefeküdtem, hátha pihenésre javul.Valamennyit enyhült a fájdalom.Hétfőn lementem a háziorvoshoz aki azt mondta, hogy a következő hét szerdáig mérjem és írjam a vérnyomásom és a pulzusom. A nyolc nap alatt 9X volt 150 és 180 között a pulzusom és 3X 44 és 50 között.Visszaküldött a kardiológushoz, aki az ő kérésére felrakatta az EKG Holtert. Aminek az eredménye a következő lett: Összesítő statisztika Összes QRS: 129080 Felvétel időtartalma: 23 óra 48 perc Feldolgozott adatok: 23 óra 48 perc Statisztikai értékek: Min. frekvencia: 56 idő: 22:26:09 Max. frekvencia: 239 idő: 16:27:34 Átlag frekvencia: 91 Tachycardia/Bradycardia epizódok: Leghosszabb Tachy.: 0:06:20, 153 BPM Átl. Idő: 08:04:02 Leggyorsabb Tachy.: 0:04:20, 165 BPM Átl. Idő: 06:53:02 Leghosszabb Brady.: Leglassabb Brady.: Szupraventrikuláris rendelleneség: PFib (Idő%) csúcs átlagérték: (2%) / 181 BPM Egyedüliek: 125 Párok: 307 Futások: 60 Leggyorsabb futás: 327 BPM idő: 04:05:55 Max. futás: 10 idő: 06:53:19 Összesen: 1008 Ventrikuláris rendellenesség: Egyedüliek: 15 Párok: 1 Futások: 0 R on T: 0 Összesen: 17 RR variancia: % RR>50: 4% Rms-SD: 36 ms Kleiger SD: 141 ms ST szórás: II/ Idő V/ Idő Max.depresszió: -87/ 16:36:02 -112/ 07:01:02 Max.eleváció: 162/ 09:16:02 50/ 08:01:02 Szünetek: Max. RR: 1, 16 mp idő: 03:58:57 # RR> 2, 0 mp: 0 Vélemény: SMI nincs. A reális max. fr. 131/ mp. Jelentéktelen sv és kamrai ectopia. Megtartott diurnalis rítmus. Zajos Holter. Erre annyit mondott, hogy 2 magasabb érték volt, de ez szerinte nem reális. A többi véleményét a lelet aljára leírta, és evvel megint lezártuk az ügyet.Nem értek semmit a leletből ezért nem tudom, hogy van-e probléma vagy sincs, a háziorvosom sem mondott semmit, mert ők jó barátok.Ha lehet ennek értelmezésében kérném véleményét.. Előre is köszönöm. Tisztelettel: Szilvia

        Dr. Molnár Dóra válasza a szívbetegség témában

        Kedves Szilvia, a fenti Holter vizsgálat a leírtak alapján technikai okból nem jól értékelhető, ismétlés lenne jó. Amennyiben úgy gondolja, hogy szeretné még egy kardiológus véleményét kikérni, hiszen a saját egészségét illetően nem nyugodt, indokolt egy újabb részletes kardiológiai kivizsgálás az elmondottak alapján. Esetleg kérheti magát másik kardiológushoz ugyanabban a rendelőben, vagy másik intézményben. Célszerű, a területileg illetékes kardiológiai klinika szakrendelését felkeresni háziorvosi beutalóval, és időpont-egyeztetéssel, a klinikákon esetleg speciálisabb műszerek segítségével pontosítani lelet a rosszullétek okát. Jobbulást kívánok! Tisztelettel: Dr. Molnár Dóra, kardiológus


        Dr. Molnár Dóra
        Kardiológus, belgyógyász Tőle szeretnék kérdezni

        Dr. Molnár Dóra

        Kérdés: 2012. március 30., 17:52; Megválaszolva: 2012. április 02., 21:06

      • Kérdések és válaszok a témakörben: