• Mit jelent a "Vélemény: DCM?" ?

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktornő/úr! Ma voltam szívultrahangos vizsgálaton, melyre azért kellett mennem, mert az EKG-m negatív T-hullámokat produkált. Az eredményem a következő: AO:24mm BP:43mm EDD:63 mm ESD:43mm IVS:11mm HF:10 mm EF: 60% Tágabb bal kamra, norm.tágasságú bal pitvar és jobb szívfél. Jó myocardium funkció. Szegmentális falmozgászavar nem látható. Pericardiális folyadék, thrombus, vegetatio nem látható. Mitralis insuff.: I. Vélemény: DCM? Insuff.valv.mitr.grad.I. Fél év múlva kontroll. Túl sok mindent nem mondott a doktornő aki a vizsgálatot végezte, csak annyit, hogy ne szüljek több gyermeket. Szeretném megkérdezni Önt, ezek most jó eredmények, vagy utalnak esetleg valami betegségre? S mi az a DCM? Előre is köszönöm a válaszát!

        Dr. Bene Orsolya válasza a szívbetegség témában

        Kedves kérdező! A DCM a dilatatív cardiomyopathia rövídítése, ez egy szívizom-betegség, amikor a szív üregei kitágulnak, a kamra gyengébben pumpál. Egyelőre az ultrahangon csak a tágabb kamra látható (a normális 30-50mm helyett 43-63mm átmérőjű), de a kamrafunkció, az EF még normális, 50% feletti. A DCM rosszabbodhat, emiatt rendszeres gyógyszer-szedésre, kontrollokra van szükség, a szedett gyógyszerek többek között ezt a rosszabbodást hivatottak lassítani. Egyelőre korai bármit is mondani, kontrollok során eldől majd, merre alakul a kamrafunkció. Ha biztossá válik a DCM, és nincs a háttérben egyéb ok (vírusfertőzés pl.), érdemes leszűrni a családtagokat is.


        Dr. Bene Orsolya
        kardiológus szakértőnk

        Dr. Bene Orsolya
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. december 19., 18:32; Megválaszolva: 2011. december 22., 00:07

      • Kérdések és válaszok a témakörben:

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
      • Infografika és videó
      • Hirdetés