• Heges szívizom

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        Tisztelt Doktor Úr/Doktor Nő! Mit jelent az, ha a szívizom heges? Mitől van, miből van a heg, és hogy néz ki? Mennyi lehet a hegek száma? Mit okoz a heg? El lehet mulasztani a heget?

        WEBBeteg szakértő válasza a szívizom témában

        Kedves kérdező! A heg leginkább infarktus után alakul ki. Az adott területen a szívizomzat elhal, az izomsejtek helyén kötőszövetes rostok szaporodnak fel, ebből kifolyólag az a terület nem tud összehúzódni, pumpálni, a szívkamra fala azon a területen elvékonyodik. Minél több/nagyobb heg van (több kisebb infarktus pl. vagy egy nagyobb koszorúér elzáródása esetén), annál kevésbé tud hatékonyan pumpálni a szív, szívelégtelenség alakul ki. A heget elmulasztani nem lehet, max. megelőzni (egyrészt a koszorúér-betegség megelőzésével, diétával stb., másrészt infarktus esetén a mielőbbi orvosi ellátással, mivel az időben történő beavatkozás csökkentheti az elhalt terület nagyságát).


        WEBBeteg szerkesztőség
        Itt kérdezhet

        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2011. november 11., 11:07; Megválaszolva: 2011. november 14., 14:08

      • Kérdések és válaszok a témakörben: