Cigizhetek pajzsmirigy túlműködés mellett?

Tisztelt Doktor Úr / Nő! Pár hete szedem a gyógyszert pajzsmirigy túlműködésre (TSH0, 0052, T+: 27, 2, T!:13, 5) , pár nap alatt a tüneteim el is múltak (mellkasi feszültség, magas pulzus, fáradtság) . A szemem nem dülledt, de kicsit riadt, csillogó a tekintetem, de ez inkább alkati, mindig ilyen volt, talán most kicsit jobban. A pajmirigy nincs megnagyobbodva, nincsenek rajta göbök, csak a keringése élénkebb. A kérdésem a dohányzással kapcsolatos. Eddig napi 6-7 szál cigit szívtam, de most azt mondta a doktor, azonnal hagyjam el, mert a szemem begyulladhat a nikotintól, kidülledhet, és mivel ez szövődmény, nem nagyon lehet visszafordítani. Nyilván, Ön mint orvos szintén tiltja a cigit, de én arra vagyok kíváncsi, hogy ez tényleg ennyire durván káros-e ilyenkor. Nagyon nehezen válok meg sajnos a cigitől, de nekem az is elég, ha napközben arra gondolhatok, hogy majd este egyetlen szál gyenge cigit elszívhatok. Napi egy is nagyon árthat? - Ha pl. egy év múlva teljesen stabilan beáll a normál működés visszajöhet-e a betegség pusztán a dohányzástól? - A mostani élénkebb, meredtebb tekintet enyhülhet-e, ha már nincs túlműködésem, vagy így marad? Köszönöm!

Dr. Fáklya Mónika válasza pajzsmirigy túlműködés témában

Tisztelt kérdező!

Sajnos ez VALÓBAN ennyire komolyan veendő tiltás. A hyperthyreosisban kialakuló szemtüneteket nagyon rontja a dohányzás. Még a passzív dohányzást is kerülni kell. Ráadásul a szemtünetek kialakulása és súlyossága nem feltétlenül halad együtt a hyperthyreosis tüneteivel. Az endokrin orbitopátiának nevzett betegség súlyos esetben akár vakságot is okozhat, ez a kockázat túl nagy ahhoz, hogy továbbra is dohányozzon.

Dr. Fáklya Mónika
Dr. Fáklya Mónika endokrinológus, gyermekgyógyász
Kérdés: 2011. május 25., 12:14; Megválaszolva: 2011. május 26., 21:46
Kérdések és válaszok: Szenvedélybetegségek
Nárcisztikus személyiség zavar
Nárcisztikus személyiség zavar több pszichiáter megállapítása szerint.3 éve alkoholizmus is társul. Elviselhetetlen a viselkedése. Legalább 6 éve...
Hirtelen sóvárgás
Alkoholizmus
Alkohol függőség, alkoholizmus? 16...
Marihuana stb