• Internetes játékfüggőség

        Legfrissebb cikkek a témában
         
        Gyakori kérdések

        kedves Olvasó! Férjem édesanyja 51 éves. Mára már (mi) súlyos internet játékfüggőnek nyilvánítottuk. 2 évvel ezelőtt a családban bírósági ügyek voltak, amelybe Ő is bele lett keverve. Azóta játszik különböző játékokkal, mintha bele menekülne a valóság elől. Járt orvosnál, de ott csak azt mondta el, hogy neki ideg összeroppanása van...(?) Ezért az őt kezelő orvos xanax gyógyszer szedését írta fel neki. Ezt a gyógyszert minden nap szedi, sajnos néha alkoholt is fogyaszt mellé.Férjem édesapjával folyamatosan romlik a kapcsolata, mert már az otthoni munkáját sem végzi el, nem hogy rendesen, sehogy. Munkahelyén már nem jelenik meg(saját irodája van) , nem törődik semmivel. Éjszakánként összevesznek azon. hogy már megint ott ül. Apósom ilyenkor elveszi a számítógép monitor zsinórját és elviszi otthonról, általában ekkor felhív minket, akár az éjszaka közepén is zokogva, hogy :"meghalnak így a katonái"! Úgy gondolom, nem jó megoldás a kábelt elvenni, vagy akár a gépet "tönkre" tenni semmi, mert attóltartunk, hogy ártana magának emiatt.Nem lakunk egy fedél alatt, de mára már nagyon zavaró ez a helyzet, hiszen éjszakánként felébresztik a családunkat, amikor ők ezeken a dolgokon összevesznek. Van egy 1 éves kislányunk, akit szintén nem látogat a játék miatt. És az éjszakai "rohamokkal" is megzavarják őt.A kérdésem a fenti információk alapján már csak az lenne, hogy mi , családtagok mit tehetnénk érte, úgy, hogy közben ne sértsük őt, lökjük még mélyebbre ebben a gödörben?Azt, hogy ő orvoshoz menjen vele szinte kizárt, mert nem ismeri el, hogy szenvedély beteg! Válaszát nagyon szépen köszönöm előre is!

        Nagy Rudolf válasza a szenvedélybetegség témában

        Kedves Kérdező! Mint hozzátartozó azzal segíthetnek legtöbbet, ha viselkedése miatt tartózkodnak a bűntudatkeltéstől. Próbáljanak minnél több közös programot szervezni. Beszélgetések során hallgassák meg, még akkor is ha a témája a számítógépes játék. A tiltásnak, a kábel elvételének nem sok értelmét látom. Lehet az csak további feszültségeket teremt. Fogadják el hogy vele "ez van", persze ez nem azt jelenti hogy egyet is kell érteni vele. Keressék tudatosan a jó, szeretnivaló értékeit és a szembesítések helyett ezeket igyekezzenek szóban is erősíteni. Szép lassan, ez a viselkedés pozitív változásaihoz vezethet. Próbálkozhatnak szakorvosi segítség igénybevételére való ösztönzéssel is annál is inkább mert a legmegfelelőbb gyógyszer beállításában is ő az illetékes. Ez laghatásosabb úgy tud lenni, ha saját érzelmeiket fejezik ki és nem azt hangsúlyozzák hogy ő beteg. Kivánok sok kitartást és türelmet!


        Nagy Rudolf
        Addiktológiai konzultáns

         Nagy Rudolf
        Tünetellenörző Laborértékek

        Kérdés: 2013. július 14., 13:43; Megválaszolva: 2013. július 18., 20:35

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        Űdv!Barátnőmnek a mamájáról van szó! Mikor nem iszik akkor nagyon kedves. De mikor iszik akkor egy igazi hárpia...bánt mindenkit maga körül s már majdnem örületbe kergette a barátnőmet.Már majdnem meg is ütötte egy ilyen alkalommal.A...
        Tisztelt Szakértő ! 22 éves fiammal kapcsolatban írok Önnek. Kb. 2 éve találtam nála marihuánát, amit be is ismert, hogy ritkán alkalmanként, főleg társaságban használt. Ezután nem sokkal jogosítvány megszerzését kezdte el és az...
        Kedves Bernadett! Édesanyám 62 éves, alkohol függőséggel küzd, már 8 éve. Kapott pszichátriai kezelést, gyógyszereket de sajnos nem volt tartós az eredmény, mindig visszaesett. Azt szeretném kérdezni, hogy tudna-e ajánlani bentlakásos...
        Kedves Bernadett! Elmúltam már 34, nem hiszek a mesékben, de mégis tanácstalan vagyok! Kb egy éve ismerkedtem meg a párommal, most 39 éves,akiről addig is tudtam, hogy iszik, de gondoltam, majd én meg a hozzáállásom meg fogja változtatni, így 3...
        Jó Napot! Azt szeretném megtudni, hogy az a bizonyos alcostopex nevezetű készítmény valóban hatásos-e, segítségével le lehet-e szokni az alkoholizmusról. A neten az egyik oldal csodaszerként említi a másik meg kamu szerként. Ezért szeretnék...
        Tisztelt doktor úr/nő! Problémám bevezetése kép szeretném azt elmondani, hogy a párom családjáról lenne szó. Sajnos náluk az alkohol fogyasztás az napi szinten történik, mert ,,sokat dolgozunk egész nap, megérdemeljük és jól esett"....