Hirdetés
      • Pszichológia, számítógépes játékfüggőség

        Legfrissebb cikkek a témában
         

        Tisztelt Doktor Nő/Úr! Segítséget/tanácsot szeretnék kérni számítógépes játékfüggőségem kezelésére. A tünetek: áltlag. napi 4-5 órát játszom, majdnem minden nap; fontos tevékenységeket hanyagolok el: rendrakás, takarítás, tanulás, korábbi hobbik; elvonási tüneteim lesznek, ha nem játszom (ha pl. vizsgákra készülök): ingerlékeny, szomorú, frusztrált leszek; hiányérzetem alakul ki (gyakori vágyódás a játékok után). 22 éves vagyok, vannak barátaim, szoktunk együtt sportolni is (havonta 1-2 hétvégén). De az élet nehézségei elől, csak a játékok világában találok menekvést. Ennek okai: iskolai elvárások, sikerélmények hiánya, és főleg, hogy nincs barátnőm. Ez utóbbi, azt hiszem az átlagosnál, súlyosabb probléma, tekintve, hogy évek óta próbálok összejönni valakivel, de még senkivel sem sikerült; és az átlagosnál komolyabban veszem a (hosszútávú) párkapcsolat keresését. (A kiszemelt lánnyal (/lányokkal) történő egy-egy rövid beszélgetésre is komolyan készülnöm kell, kommunikációs problémáim, félénkségem legyőzésére.) Ezt azért hangsúlyoztam, mert általában az erre a válasz, hogy: „Akkor szerezz barátnőt! ” (Mintha olyan könnyű lenne ez, mint egy csettintés, vagy, mint lemenni a boltba). Remélem, létezik valamilyen otthoni módszer (nem csak szakrendelés) a függőség kezelésére! Segítségét előre is köszönöm!

        Nagy Rudolf válasza a játékfüggőség témában

        Kedves Kérdező! Leveléből az derül ki számomra, hogy igen jól látja problémája lényegét és az életmód változtatás lehetőségeit is mérlegelte. Az "otthoni módszer" lényege az lehet hogy a számítógépes játékra szánt időkből fokozatosan lefarag és az egyéb tevékenységekre szánja. Azokra melyeket Ön is felsorolt: sporttevékenységek barátokkal vagy önállóan, környezetének rendben tartása, tanulás. Gondolja át, milyen egyéb kikapcsolódást nyújtó tevékenységeket végezne szívesen ( mozi, uszoda, könyvtárlátogatás, természetjárás...? stb). Az iskola okozta stressz oldásának leghatékonyabb módszere talán a tanulás és nem a számítógépes játék? Érdemes az értékrendjeit az embernek időnként átgondolni. A változtatást mindenképpen elősegíti, ha saját magának rövid naplót vezet. Órarendet alakít ki. Feljegyzi pl. mire mennyi időt szánt, ebből mi valósult meg. Azzal ha minél gyakrabban kimozdul otthonról a párkapcsolat kialakulásának esélyét is növeli. Ha úgy érzi nem megy, nem kell kétségbe esni, nem kell a külső segítségtől félni. Segítségért nem csak szakrendelőkhöz fordulhat. Segítségére lehetnek több településen is működő segítőközpontok, ifjúsági tanácsadók, szenvedélybetegek közösségi ellátását végző szolgáltatók, ahol diszkréten beszélhet problémáiról.


        Nagy Rudolf
        Addiktológiai konzultáns Itt kérdezhet További orvosok

         Nagy Rudolf

        Kérdés: 2013. február 18., 15:06; Megválaszolva: 2013. február 24., 20:40

      • Kérdések és válaszok a témakörben:
        A szóban forgó alkoholista egy hete még megkért, hogy vigyem el kocsival a közértbe, mert már ivott sört és így nem vezethet. Néhány napja már nem megy sehová, nem csinál semmit, csak iszik és egész nap alszik. Normális ez? Ez az...
        Tisztelt Válaszadó! Bár a családunk mindig is szerette és űzte a sportot. Ez általában igaz is. Az idősebbik sógornőmnek 4 fiú gyermeke van. Ebből a két kicsi (ikrek; 12) versenyszinten sportol (egyik kosarazik, a másik kézilabdázik). A két...
        Kedves Doktornő! Olyan kerdesem lenne, hogy mekkora a valos veszelye annak, hogy ha alkalomszeruen 1-2 havonta 1x fogyasztok marihuanat illetve amfetamin akkor tartos pszihozis alakuljon ki? Mennyivel veszelyesebbek ezek a szerek mint az alkohol?...

      • Hirdetések
      • Partnereink hírei
        Hirdetések
        A tüdő vitaminja
        A folyamatos, tudatos vitaminpótlással sokat tehetünk egészségünkért.
        Füstmentes jövő?
        Új - Távkonzultáció