Zöldhályog, magas szemnyomás

Tisztelt Doktornő! Tavaly októberben egy általános szemészeti kontroll részeként mértek szemnyomást, amikor 26Hgmm-et mértek mindkét szememen. Ezek után elmentem látótér vizsgálatra is ami nem lett túl fényes, eléggé szürkeárnyalatos lett, 3 fekete ponttal (mindkét szem) . Az orvosom azt mondta, hogy zöldhályog gyanú és menjek vissza kontrollra. Most hétfőn voltam kontrollon ahol az újabb szemnyomás mérésen már 31/29 Hgmm-et mértek, a látótér vizsgálat nem mutatott változást. Ezek után visszahívtak terheléses vizsgálatra amit az 1 óra sötét szobában töltés után csak 25 percre rá tudott csak megnézni az orvosom, ahol az előtte mért 26hgmm-hez képest 28hgmm lett. Az orvosom azt mondta, hogy ez nem elég emelkedés és még mindig nem meri kijelenteni, hogy zöldhályog és menjek vissza további 2 hónap múlva! A kérdésem az lenne, hogy valóban nem lehet megállapítani ilyen értékek után vagy forduljak másik orvoshoz? Ha valóban zöldhályog, úgy érzem a mielőbbi kezelés megkezdése lenne a cél és nem a várakozás. Válaszát előre is köszönöm!

Dr. Papp Júlia válasza zöldhályog témában

Tisztelt kérdező! Nagyon fontos adatokat nem látok a kérdésében. Először is meg kellene mérni a szaruhártya vastagságát ultrahanggal (a túl vastag szaruhártya miatt hamisan magasabb értéket lehet mérni) és korrigálni kell a mért szemnyomás értéket ennek függvényében. Meg kell vizsgálni a látóidegfőt illetve, OCT vizsgálattal az idegrostréteget ami szintén nagyon fontos a zöldhályog kivizsgálása során. Emellett kontaktkagylóval (amit a szemhez kell érinteni) ellenőrízni kell a csarnokzugot. Ezen kívül mind a látóteret, mind szemnyomást ellenőrízni kell újra! valóban nagyon fontos, hogy ha beteg időben elkezdődjön a kezelés, ha pedig kizárható akkor kezelés nélküli időnkénti ellenőrzés szükséges.

Kérdés: 2011. április 08., 13:52; Megválaszolva: 2011. április 10., 09:16

Kérdések és válaszok: A szem betegségei

Zöldhályog
Tisztelt Doktor Úr! 2015 ben volt egy lézeres latasjavito szemműtétem, előtte alkalmassági vizsgálaton mondta a doktor nő hogy magas a szemnyomasom...
Glaukóma és más gyógyszerek
Beszélhetünk-e az esetemben kezdődő...
Tisztelt Doktor Úr! A családban halmozódást (2 eset) mutató vagy annak veszélyével járó betegség, glaucoma miatt évente utalnak látótér...
Zöldhályog - mit csinálnak a lézer...
Kedves Doktor Úr! A naokban szemészeti szakrendelésre mentünk apukámmal, (62éves) , ahol nyilt zugu zöldhályogot állapitottak meg, Taflotan...
szedhetem e?
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam fül-orr-gégész-nél és rostasejt gyulladást állapított meg az orvos, fel írta a zyrtec-d gyógyszert de...