Glaukóma és más gyógyszerek

Édesanyám glaukómás, én 53 éves nő vagyok. A múlt héten én is elmentem szemnyomást méretni, az eredmény 19 és 23. Egy hónap múlva visszarendelt a szemorvos kontrollra. Azt mondta lehet, hogy szemcseppet fogok kapni. A kérdésem az lenne, hogy mivel depressziós vagyok és erre szedek gyógyszereket is. Scippa 10 mg napi 1 tabletta és parnassan 5 mg-osból napi 1/2 tabletta. Tudom-e majd ezeket egyszerre alkalmazni, és ha nem van -e más megoldás mint a szemcsepp. Illetve mi történik ha együtt alkalmazom ezeket.

Legfrissebb cikkek a témában

Dr. Cserháti Zoltán válasza zöldhályog, antidepresszáns, gyógyszer kölcsönhatás témában

Kedves Hölgyem!

Az említett gyógyszerek alkalmazási előiratában az szerepel, hogy amennyiben zárt zugú glaucoma áll fenn nem javasolt, ill. nagy odafigyeléssel kell a gyógyszeret adagolni. Ezen gyógyszerek "befolyásolhatják a pupilla méretét, és így mydriasishoz (pupillatáguláshoz) vezethetnek. Ez a pupillatágító hatás képes beszűkíteni a szemzugot, ami az intraocularis nyomás fokozódását és a szűkzugú glaucomát okozza különösen az arra hajlamos betegek esetében. Ezért az eszcitaloprámot óvatosan kell alkalmazni a zártzugú glaucomában szenvedő betegeknek és azoknak, akiknek az anamnézisében glaucoma szerepel." Annak megállapítására, hogy Önnél a zöldhályog számos típusa közül zárt zugú forma áll fenn hármastükör (gonioscopia) vizsgálattal meg lehet állapítani. Ha ez így van, akkor javasolt YAG laser iridotomiát végezni, így lehetséges, hogy probléma nélkül szedi tovább a gyógyszereket. Mindenképpen javasolt azonban egy teljeskörű szemészeti vizsgálat.

Üdvözlettel,

Kérdés: 2021. február 19., 13:47; Megválaszolva: 2021. február 22., 21:39
Kérdések és válaszok: A szem betegségei
szedhetem e?
Tisztelt Doktor Úr! Ma voltam fül-orr-gégész-nél és rostasejt gyulladást állapított meg az orvos, fel írta a zyrtec-d gyógyszert de...
magas szemnyomas
Tisztelt Doktorno! Azt szeretnem megkerdezni ontol, hogy akinek magas a szemnyomasa (50 koruli, tulsulyos, dohanyzo, alkalmi italozo holgy) annak jelent-e...
Gyermekkori zöldhályog
Unokámnak veleszületett zöldhályogja van. Már 3-szor mütötték. Szemcseppet használunk. Egy hét múlva repülővel utaznánk. Az a kérdésem...